Dostupni linkovi

Vučić: Srbija deset puta snažnija zahvaljujući ruskom oružju


Vučič prilikom posete 3. raketnom divizionu 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Srbije
Vučič prilikom posete 3. raketnom divizionu 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da Srbija ulaže u nabavku oružja, "zbog čega je deset puta snažnija i bolje opremljena nego što je to bila u prethodnom periodu", pre svega zahvaljujući nabavci ruskog oružja, kao i da je srećan što to može da kaže "na godišnjicu obaranja F-16 (tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine)".

Vučić je, tokom posete 3. raketnom divizionu 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Srbije rekao i da je Pancir, koji je nabavljen iz Ruske federacije, sistem koji gađa na 15 kilometara visine i 20 kilometara daljine, da ima mogućnost ispaljivanja 12 raketa, da može da gađa četiri cilja istovremeno, kao i ciljeve na zemlji.

"Ovo je velika podrška čuvanju naših gradova, čuvanju važnih objekata, nastavljamo da snažimo svoju vojsku, sloboda je najviša vrednost našeg naroda i zemlje", kazao je Vučić.

On je rekao da Srbija "nikog ne želi da napada, već da time „garantuje sigurnost i budućnost“.

'U oktobru velika vojna vežba'

Vučić je najavio da će, kako je rekao, u oktobru napraviti do sada najveću vežbu ratnog vazduhoplovstva na Pešteru, gde će se pokazati "sve što imamo od protivvazdušnih sistema i naših aviona".

"Sve će da puca, pokazaćemo ogromnu snagu, što niste mogli da vidite do sada. Pripremamo se za oktobar, Srbija je respektivna vojna sila, u skladu sa svojom teritorijom i brojem vojnika", kazao je Vučić.

Ruski PVO sistem Pacir S koji je Srbija kupila od Rusije, 25. oktobar 2019.
Ruski PVO sistem Pacir S koji je Srbija kupila od Rusije, 25. oktobar 2019.

Artiljerijsko-raketni PVO sistem "Pancir S1" namenjen je za odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike. Srbija je od Rusije kupila jednu bateriju, koja se sastoji od šest sistema.

Sistemi su u Srbiju iz Rusije dopremljeni u četiri navrata - prva dva sistema su dopremljena 22. februara, a ostali u roku od deset dana.

Nova kupovina naoružanja i vojne opreme iz Rusije izazvala je zabrinutost u Briselu i Vašingtonu.

U izjavi za Glas Amerike (VOA) od 25. februara portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Peter Stano izjavio je da je potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

Moguće sankcije Srbiji prvi put je u svojoj izjavi iz novembra 2019. pomenuo specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer).

Predsednik Srbije je u decembru 2019. najavio da će Srbija stati sa kupovinom oružja i tom prilikom rekao da će se "ići na dodatne reforme" vojske, što je kasnije potkrepljeno i smanjenim budžetom za odbranu za 2020. koji su usvojili poslanici Skupštine Srbije, takođe u decembru 2019.

Srbija i dalje očekuje isporuku tenkova T-72 i dela oklopnih vozila "BRDM-2", koje je kao donaciju dobila od Rusije, kao i četiri lovca ruske proizvodnje MiG-29 iz Belorusije koji su trenutno na remontu u Vazduhoplovnom zavoda Baranoviči.

XS
SM
MD
LG