Dostupni linkovi

Rusija negira da je planirala da otruje gradonačelnika Praga


Gradonačelnik Praga Zdenjek Hrib
Gradonačelnik Praga Zdenjek Hrib

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas medijske izveštaje u kojima se pominje "zavera Moskve" da otruje gradonačelnika Praga Zdenjeka Hriba i zvaničnika gradske administracije Ondreja Kolara.

Češki nedeljnik "Respekt" je pisao početkom sedmice da obaveštajne službe te zemlje sumnjaju da je pre tri sedmice u Prag poslat ruski agent kako bi otrovao Hriba i Kolara. Tekst je zasnovan na anonimnom izvoru.

Lavrov je odgovorio da nema nikakvog smisla da su češke vlasti primetile Rusa sa otrovom i da su mu dozvolile da pređe granicu.

Češki zvaničnici nisu komentarisali pisanje medija, ali je Kolar ranije rekao da je pod policijskom zaštitom jer su otkriveni dokazi da je u Češkoj "Rus koji želi da ga ubije".

Moskva i Prag su u sporu u proteklih nekoliko sedmica, pošto je iz naselja na čijem je čelu Kolar uklonjen spomenik sovjetskog generala Ivana Konjeva pod čijom je komandom u Drugom svetskom ratu oslobođen Prag od nacista.

Zvaničnici navode da će spomenik biti prebačen u muzej, a da će novi biti postavljen u čast oslobođenja Praga.

Lavrov je istakao da postupak vlasti Praga krši sporazum o prijateljstvu iz 1993. godine prema kojem su Česi obećali da će štititi spomenike ruskim herojima iz Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG