Dostupni linkovi

Rusko-češki diplomatski spor zbog statue sovjetskog generala


Spomenik sovjetskom maršalu Konjevu
Spomenik sovjetskom maršalu Konjevu

Češki ministar spoljnih poslova pozvao je na razgovor ruskog ambasadora u Češkoj zbog, kako je ocenjeno, uvredljivih izjava ruskih zvaničnika posle najave o uklanjanju statue sovjetskog maršala u Pragu.

U avgustu su praške gradske vlasti odlučile da sakriju iza skela spomenik sovjetskom generalu Ivanu Stepanoviču Konjevu, u šestoj opštini Praga, kao način da ga zaštite od čestog skrnavljenja, što je izazvalo oštre reakcije Moskve.

Ruski ministar kulture Vladimi Medinski je tada nazvao predsednika šeste praške optštne Ondžeja Kolarža gaulajterom, što je naziv za regionalnog zvaničnika nacističke nemačke partije za vreme Drugog svetskog rata.

Dok se u Rusiji Konjev smatra herojem brojni Česi ga vide kao simbol ugnjetavanja u sovjetsko vreme.

On je vodio trupe Crvene armije koje su oslobodile Prag od nacista 1945, ali je takođe bio odgovoran za gušenje mađarskog antisovjetskog pokreta 1956. Konjev, koji je umro 1973, takođe je imao ulogu u represiji koju je sovjetska vlada sprovela 1968. za vreme Praškog proleća.

Zamenik češkog ministra spoljnih poslova Ales Šmelar pozvao je ruskog ambasadora Aleksandra Zmeevskog da protestuje zbog "neistinitih i uvredljivih" izjava jednog ruskog ministra upućenih predsedniku jedne u opštine u Pragu, saopštilo je češko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sporni spomenik često je na meti vandala pa je predsednik opštine sakrio statuu skelama kao najbolji način da je zaštiti.

Praške vlasti odlučile su juče da zamene statuu Konjeva spomen obeležjem u znak oslobađanja Praga za vreme Drugog svetskog rata. Ćerka ruskog generala rekla je za češke medije da bi njegova statua mogla da bude prebačena u Rusiju.

XS
SM
MD
LG