Dostupni linkovi

DSK završava razgovore o formiranju Vlade Kosova


Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa
Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa

Demokratski savez Kosova u četvrtak završava razgovore i sa manjim partijama za formiranje vlade.

Nakon postizanja sporazuma sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Srpskom listom, u četvrtak je postignut sporazum sa Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja. Očekuje se i sporazum sa Alijansom novo Kosovo Behdžeta Pacolija i ostalim partijama iz manjinskih zajednica.

Ljimaj je u četvrtak izjavio da će njegova partija u budućoj vladi imati jedno mesto zamenika premijera i dva ministarstva. Haradinaj je u sredu izjavio da će imati takođe mesto zamenika premijera kao i četiri ministarstva. Što se Srpske liste tiče, rečeno je da će imati isti broj ministarstva kao u dosadašnjoj vladi - dva, kao i mesto zamenika premijera.

Lider DSK-a Isa Mustafa izjavio je da bez okončanja svih sporazuma o zajedničkoj vladi, neće poslati ime Avdulaha Hotija predsedniku Kosova a kako bi Hoti i zvanično postao mandatar nove vlade.

Još uvek je upitan sporazum sa Pacolijem budući da se on ne nalazi na Kosovu, već u Albaniji. Mustafa je rekao da se komunikacija sa njim nastavlja i da se može očekivati finalizacija sporazuma i sa njegovom partijom.

"Što se Alijanse novo Kosovo tiče, mi smo se odgovorili da će ona dobiti svoje mesto u vladi, ali pošto Pacoli nije pristupačan, ostaje da to rešimo kasnije sa njim, i što se tiče ministarstava koja oni traže", kazao je Mustafa.

DSK je potvrdio da će osim pozicije premijera imati i jednog zamenika premijera i sedam ministarstva.

Premijer na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) i njegov pokret Samoopredeljenje najavili su da će formiranje nove vlade poslati na Ustavni sud. Na osnovu njihove interpretacije Ustava, nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja vladi, država treba da ide na nove izbore, u ovom slučaju po okončanju pandemije. Svaka druga opcija formiranja vlade koja isključuje Samoopredeljenje kao pobedničku partiju je kršenje Ustava, smatra Kurti.

Tači je ocenio da pokret Samoopredeljenje i pored pet njegovih zahteva nije iskoristio pravo da predloži novog kandidata za premijera Kosova, nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija. Stoga je potom zatražio ime mandatara od drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova.

Za formiranje nove vlade potreban je 61 glas. Za sada, protiv vlade Demokratskog saveza Kosova izjasnila se Demokratska partija Kosova sa 24 poslanika, DSK ne može da računa ni na 30 glasova Samoopredeljenja, kao ni na pojedine poslanike iz njihove partije i iz redova manjinskih zajednica.

XS
SM
MD
LG