Dostupni linkovi

Srbija: Šest osoba preminulo, 285 novoinficiranih u poslednja 24 sata


Detalj iz centra Beograda (10. april 2020)
Detalj iz centra Beograda (10. april 2020)

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još šest osoba od posledica bolesti COVID-19, pa je ukupan broj preminulih 179, saopštio je u četvrtak pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za borbu protiv COVID-10 Zoran Gojković.

Preminule su dve osobe muškog i četiri ženskog pola. Ukupan procenat smrtnosti je 1,99 posto.

Od poslednjeg izveštaja registrovano je još 285 inficiranih korona virusom, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 9.009. U poslednja 24 sata testirani su uzorci 6.703 osobe.

Hospitalizovano je 2.479 ljudi, a trenutno je na na respiratorima 71 pacijent.

Ukupno su izlečene 1.343 osobe.

Od 1.843 testirane osobe u Beogradu, 90 je pozitivno, što je veći broj u odnosu na prethodne dane, rekao je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović.

"To nije zabrinjavajuće, manje je od pet odsto testiranih uzoraka pozitivno, ali je izuzetno bitno i pored ublažavanja mera da ostanemo pri distanciranju i upotrebi zaštitne opreme, što za duži naredni period treba da postanu navika", kazao je Stevanović.

O bakljadama na krovovima

Zamoljen da prokomentariše sinoćno pojavljivanje grupa ljudi na krovovima zgrada u pojedinim delovima Beograda, gde su paljene baklje tokom policijskog časa, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković nije želeo da da komentar, uz konstataciju da je to "politički aspekt" pitanja.

"Nismo do sada komentarisali nikakve političke aspekte bilo kog dela procesa. Čuo sam za to što ste rekli, čuo sam i za druge primere da su izlazili izvan kuće. Sa aspekta lekara izuzetno je neprimereno, neozbiljno, neodgovorno, mozemo nabrojati 1.000 sinonima koji će pokazati koliko je to stvarno besmisleno", kazao je Gojković.

Podsetimo, bakljade na krovovima u pojedinima delovima Beograda, organizovane su u sredu u 20:30, kao odgovor pristalica vlasti na protestno lupanje u šerpe i pravljenje buke u 20:05 sati.

Gojković je dodao da mu je, kao zdravstvenom radniku, žao što se podrška medicinarima aplazuom u 20 sati potisnula u drugi plan.

Korona virus regitrovan u Zabeli

Zoran Gojković je potrvdio da je u zatovru Zabela kod Požarevca registrovano prisustvo virusa korona, ali je dodao da je situacija pod kontrolom.

"Do ovog trenutka je registrovan virus kod 22 zatovorenika. Reč je o posebno izdvojenom paviljonu, što je veoma dobro. To je poluotvoren deo paviljona, nije klasičan zatvorski deo. Zbog toga je i postojala mogućnost da se neko zarazi", rekao je Gojković.

XS
SM
MD
LG