Dostupni linkovi

Ekonomski pad u evrozoni 3,8 odsto u prvom kvartalu


Ekonomija evrozone je zabeležila pad od 3,8 odsto u prvom kvartalu ove godine u trenutku kada su zamrle gotovo sve aktivnosti – od hotela i restorana do proizvodnje i građevinskih radova zbog pandemije korona virusa, saopštio je Eurostat.

Ovo je najslabiji rezultat u bloku koji čini 19 država, otkako se beleži statistika 1995, čak i u odnosu na stanje u prvom kvartalu 2009. godine kada je izbila globalna finansijska kriza.

U SAD je zabeležen ekonomski pad od 4,8 procenata u prvom kvartalu ove godine.

Nezaposlenost u martu je neznatno porasla na 7,4 sa 7,3 odsto u februaru. Milioni radnika su dobili privremenu podršku u okviru programa koje su obezbedile vlade koje pokrivaju većinu plata pod uslovom da kompanije ne otpuštaju zaposlene.

Nezaposlenost u SAD je u martu porasla na 4,4 procenta sa 3,5 u februaru, ali se stanje dramatično pogoršalo u aprilu, pa je u prve tri sedmice ovog meseca 26 miliona Amerikanaca zatražilo novčanu nadoknadu od države jer su ostali bez posla.

Kako navodi AP, ovi statistički podaci ne izražavaju u potpunosti dubinu ekonomskog pada, jer su privredne aktivnosti zbog pandemije obustavljene u martu, poslednjem mesecu u prvom kvartalu.

Francuska i Italija su već u recesiji, koja se definiše kao ekonomski pad u dva uzastopna kvartala. Francuska ekonomija je u minusu 5,8 odsto, što je najgori rezultat od 1949. kada je počela da se vodi statistika.

Ovi podaci su objavljeni uoči sastanka Evropske centralne banke na kome se očekuje odluka o proširivanju otkupa obveznica čime se podržavaju vlade i tržišta.

XS
SM
MD
LG