Dostupni linkovi

Pakistan: U indijskom napadu u Kašmiru ubijen vojnik i dvoje civila


Dim nakon napada militanata i indijskih snaga u okrugu Pulvama, Kašmir, 5. mart 2019.
Dim nakon napada militanata i indijskih snaga u okrugu Pulvama, Kašmir, 5. mart 2019.

Indijska artiljerijska vatra u podeljenoj oblasti Kašmiru pogodila je pakistanske vojne položaje i sela, i ubijeni su vojnik, žena i 16-ogodišnja devojčica, dok su 10-godišnji dečak i žena ranjeni, saopštili su danas (30. april) pakistanski vojni i vladini zvaničnici, prenosi AP.

Pakistanska vojska okrivila je indijske vojnike za kršenje primirja koje s njihove strane, kako navode, nije isprovocirano.

Predsednik pakistanskog dela Kašmira osudio je "poslednje kršenje primirja Indije" tvrdeći da je indijska vojska ciljala civile.

Takođe se navodi da su pakistanske snage odgovorile na napad a ima izveštaja i o velikim gubicima indijske vojske.

S druge strane, jedan od zvaničnika indijske vojske rekao je da su sinoć (29. april) pakistanske trupe napale indijske položaje malokalibarskim i minobacačkim granatama i takođe nazvao taj napad "neisprovociranim kršenjem sporazuma o prekidu vatre iz 2003. godine".

Pakistanske i indijske snage često se međusobno optužuju za kršenje primirja u Kašmiru.

Te dve strane poslednjih nedelja razmenjivale su vatre u Kašmiru uprkos tome što se obe zemlje bore da zaustave širenje korona virusa od kog je umrlo 346 ljudi u Pakistanu i najmanje 1.079 u Indiji.

Kašmir je podeljen na indijski i pakistanski deo, a obe države tvrde da polažu pravo na celu oblast. Taj teritorijalni spor doveo je do dva rata Indije i Pakistana posle njihovog sticanja nezavisnosti 1947. godine od Velike Britanije.

Zašto je Kašmir kontroverzan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG