Dostupni linkovi

Ministri prometa EU upozorili na tešku situaciju avioprijevoznika


Prizemljeni avioni holandskog avioprijevoznika KLM
Prizemljeni avioni holandskog avioprijevoznika KLM

Ministri prometa EU izrazili su zadovoljstvo do sada poduzetim mjerama na suzbijanju epidemije i funkcioniranju prometa u tim uvjetima, potrebu za daljim mjerama u svim sektorima prometa i naglasili nužnost daljnje i stalne suradnje u cilju smanjenja negativnih učinaka epidemije korona virusa, izvijestio je hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon petosatne neformalne video-konferencije, koju je Butković inicirao u ime Hrvatske kao aktualne predsjedavajuće Europskom unijom.

Ministar je istaknuo kako je nužno da „prilikom pripreme izlazne strategije razmišljamo o koordiniranim mjerama koje su proporcionalne, nediskriminatorne i temeljene na mogućim rizicima“.

„U tom smislu, mjere moraju imati određenu razinu kompatibilnosti i koordinacije među državama članicama kako bi osigurali međusobno priznavanje i prihvaćanje na razini cijele Europske unije. Svakako, izuzetno je važno i da pronađemo rješenja za financijske obveze poduzeća i prijevoznika koji su pogođeni cjelokupnim stanjem u prometnom sektoru“, kazao je Butković.

Najkritičnije u zračnom prometu

Najkritičnija je situacija u zračnom prometu, prenio je Butković zajednički zaključak. „U zračnom prometu možemo očekivati da će restrikcije za prekogranična putovanja biti najkasnije opuštena, a situacija u sektoru je već sada problematična i avio-prijevoznici se već prijavljuju i primaju privremene financijske potpore od svojih država kako bi premostile aktualni jaz. Stoga je nekoliko zemalja članica predložilo da se avio-prijevoznicima dopusti izdavanje vaučera umjesto refundiranja otkazane karte, kao i da se taj instrument primijeni i na druge grane prometa,“ kazao je hrvatski ministar. On je dodao da se na tu temu čulo i više izraza zabrinutosti u vezi prava potrošača.

U cestovnom prijevozu konstatirano je da su „zeleni koridori“ dobro prihvaćeni kao ključni element u očuvanju lanca protoka opskrbe i da ih je potrebno dodatno osiguravati i održavati, „posebno kada količine robe, putnika i privatnog prijevoza počnu rasti, što se očekuje sa relaksiranjem mjera,“ naglasio je.

U željezničkom prometu kargo promet dobro funkcionira, a naglasak sastanka bio je da se ovo vrijeme iskoristi za značajnije infrastrukturne investicije.

U pomorskom prometu prepoznat je problem promjena posade brodova, što je prisutno i u hrvatskom brodarstvu. Također, iznova je izražena zabrinutost oko određivanja samo jedne luke u pojedinoj državi članici za promjene posade i potreba određivanja posade ključnim radnicima u svim državama članicama EU.

Zajednički je stav da se u okviru europskog Recovery Funda i novog sedmogodišnjeg proračuna EU iznađu sredstva za pomoć sektoru prometa. Zajednički je zaključak da je „potrebna potpuna povezanost zemalja članica, ali imajući na umu javno zdravlje“, i zbog toga je potreba za jasnim smjernicama još naglašenija, prenio je stav ministara prometa država članica EZ hrvatski ministar Butković.

Vlade se mobilišu da ublaže ekonomski šok uzrokovan pandemijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Predstavljen plan EU

Na sastanku je sudjelovala i Adine Vălean, europska povjerenica resorno zadužena za promet. Na poziv hrvatskog predsjedništva, Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn su također sudjelovali na videokonferenciji.

Povjerenica Vălean predstavila je paket dodatnih mjera koje je danas usvojila Europska komisija kako bi ublažili utjecaj krize na sektor prometa dok su se ministri složili o potrebi koordiniranog pristupa u ponovnom uspostavljanju povezanosti i mobilnosti i zatražili hitnu provedbu sektorskih smjernica za postupno olakšavanje i postupno ukidanje ograničavajućih mjera.

„Europska komisija objavila je plan za ukidanje restriktivnih mjera koji sadrži niz preporuka koje ćemo koristiti kao polazište u našim naporima za ponovno, progresivno, uspostavljanje prometnih usluga kao i povezanosti među državama članicama. Prometni tokovi su okosnica razvoja gospodarskog sustava, a uspostava mobilnosti biti će ključna za ponovno pokretanje gospodarstva. Želim zahvaliti svim ministrima prometa iz EU-a na njihovom trudu i kontinuiranoj podršci u uspostavljanju mreže nacionalnih kontakt točaka. Ova mreža jest i ostat će strateško dobro za EU, jer sve države članice nastavljaju raditi zajedno prema izlaznoj fazi korona krize”, zaključila je povjerenica Vălean.

Ovo je druga neformalna videokonferencija ministara prometa Europske unije o posljedicama korona virusa na promet koju je organiziralo hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije.

XS
SM
MD
LG