Dostupni linkovi

Upozorenje na korona virus: Rijedak sindrom viđen kod djece u Velikoj Britaniji


Majka čisti djetetu ruke sredstvom za dezinfekciju
Majka čisti djetetu ruke sredstvom za dezinfekciju

Liječnici britanske Nacionalne zdravstvene službe upozoreni su da paze na rijetku, ali opasnu reakciju kod djece koja bi mogla biti povezana s infekcijom korona virusa.

U žurnom upozorenju poslanom liječnicima opće prakse navodi se da odjeli intenzivne njege u Londonu i drugim dijelovima Velike Britanije liječe teško bolesnu djecu s neobičnim simptomima.

To uključuje "upale više sustava" sa simptomima nalik gripi.

Neki su, ali ne svi, bili pozitivni na korona virus.

Nejasno je koliko je djece doživjelo reakciju, iako ni brojka trebala biti mala, navodi BBC.

Liječnik Nacionalne zdravstvene službe Stephen Powis rekao je da su postali svjesni izvještaja o rijetkoj, teškoj bolesti kod djece. "Tek smo posljednjih dana vidjeli te izvještaje. Zamolili smo naše stručnjake da ovo hitno razmotre."

U upozorenju, koje je izdala britanska Nacionalna zdravstvena služba, navodi se da postoji "sve veća zabrinutost" da se kod djece u Velikoj Britaniji pojavljuje upalni sindrom koji se odnosi na korona virus ili da postoji možda još jedna, za sada neidentificirana, infekcija povezana s tim slučajevima.

Ovi mladi pacijenti različite dobi bili su izuzetno bolesni. Imali su slične simptome kao sindrom toksičnog šoka, koji može uključivati visoku temperaturu, nizak krvni tlak, osip i otežano disanje.

Neki su imali i gastrointestinalne simptome - bol u trbuhu, povraćanje ili proljev te upalu srca, kao i nenormalne rezultate testiranja uzorka krvi.

Stručnjaci tvrde da su to znakovi koje možete vidjeti kada tijelo onemoća dok se pokušava oduprijeti infekciji.

U upozorenju se savjetuje da ovi slučajevi zahtijevaju hitno liječenje.

Međutim, stručnjaci ističu da vrlo malo djece ostaje teško bolesno nakon infekcije korona virusa što dokumentiraju primjeri iz cijeloga svijeta koji pokazuju da je riječ o populaciji koja je najmanje pogođena COVID-19.

XS
SM
MD
LG