Dostupni linkovi

UN se plaše katastrofe po ljudska prava zbog restriktivnih mjera


UN logo
UN logo

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je zemlje da se suzdrže od kršenja ljudskih prava dok se poduzimaju vanredne mjere za borbu protiv pandemije korona virusa, javlja AFP.

"Zemlje potkopavaju vladavinu zakona u ime borbe sa pandemijom korona virusa uzrokujući katastrofu ljudskih prava", rekla je.

"Hitne mjere ne bi trebale biti oružje koje vlade mogu upotrijebiti za potkopavanje opozicije, zatim kontrolu stanovništva ili čak produžavanje vremena na vlasti", izjavila je Bachelet.

UN su, kako se dodaje, posebno zabrinute jer se mjere i zakoni koji su u nekim zemljama uvedeni, odnose na "nejasno definisana krivična djela, ponekad povezana sa oštrim kaznama, čime se podstiče strahovanje da bi mogli da se koriste za napade na medije i pritvaranje kritičara i protivnika".

"S obzirom na prirodu krize, jasno je da su državama potrebna dodatna ovlaštenja da odgovore na nju. Ali ako se ne poštuje pravna država, vanredna situacija u zdravstvu može da postane katastrofa po ljudska prava, čije će štetne posljedice dugoročno trajati više nego sama pandemija", upozorila je.

Visoka komesarka UN je istakla da bi vanredne mjere trebalo da budu "proporcionalne, nediskriminatorne i vremenski ograničene" i da "podliježu odgovarajućem parlamentarnom, sudskom i javnom nadzoru".

Ona je navela da je dobila "određen broj informacija" iz različitih dijelova svijeta da su policija i ostale sigurnosne snage koristile prekomjernu, a ponekad i smrtonosnu silu u provođenju mjera izolacije i policijskog sata.

"Ova kršenja su često počinjena nad osobama koje pripadaju najsiromašnijim i najugroženijim dijelovima stanovništva", navela je komesarka.

Njeni komentari uslijedili su nakon što je više od 200.000 ljudi umrlo, a skoro tri miliona je zaraženo korona virusom, koji se prvi put pojavio u Kini krajem prošle godine.

XS
SM
MD
LG