Dostupni linkovi

U Federaciji Bosne i Hercegovine 14 novozaraženih korona virusom


Sarajevo, ilustracija

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar je u današnjem obraćanju kazao da su u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirana 573 uzorka od kojih je 14 bilo pozitivno na COVID-19.

Naveo je da je do današnjeg dana u Federaciji BiH testirano više od 15 hiljada osoba, tačnije 15.058 osoba, a potvrđenih uzoraka je kod 840 osoba.

"Još uvijek imamo COVID-19 češće pozitivan kod žena - 454 uzorka ili 54 posto, dok je kod muškaraca to 46 posto", kazao je Pehar.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Pored toga, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je danas da je važno zapamtiti kako epidemija nije završena već da su samo određene restrikcije ublažene, što i dalje treba da poluči rezultate.

"Ključno je da se i dalje pridržavamo mjera lične zaštite kao što su nošenje maske i rukavica, pranje ruku i držanje socijalne distance kako bismo mogli nastaviti s ublažavanjem mjera uvedenih za sprečavanje širenja zaraze", poručio je u obraćanju javnosti Čerkez.

Dodao je da nadležni prate i situaciju u susjedstvu te da će u budućnosti biti više harmonizacije u provođenju mjera između BiH i susjednih zemalja.

Čerkez je istakao da će biti posebno važno održavanje discipline kada budu ublažene ostale mjere poput onih u zadnjoj fazi, kao što su održavanje većih skupova i otvaranje ugostiteljskih objekata.

Apelovao je na građane da se i dalje pridržavaju mjera lične zaštite kako ne bi došlo do odlaganja ublažavanja ostalih restrikcija zbog eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije.

XS
SM
MD
LG