Dostupni linkovi

Korisnici doma za stare u Negotinu prebačeni na bolničko lečenje


Evakuacija korisnika i zaposlenih u Gerontološkog centru u Nišu koji su inficirani virusom korona. 13. april 2020.(Ilustracija)
Evakuacija korisnika i zaposlenih u Gerontološkog centru u Nišu koji su inficirani virusom korona. 13. april 2020.(Ilustracija)

Korisnici doma za stare "Radost" u Negotinu prebačeni su na bolničko lečenje u Niš.

Kako je 27. aprila javila Radio-televizija Srbije (RTS), u toj instituciji potvrđena su još dva pozitivna testa na korona virus dok je jedna osoba izlečena, čime se broj zaraženih korisnika popeo na 49.

Dom je dezinfikovan, a kako je najavljeno, danas i sutra biće testirani korisnici još dva staračka doma u Negotinu.

Najavljeno je da će biti testirani i kontakti korisnika doma "Radost", a epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević istakla je da je suština bila da se spreči da virus uđe u socijalne ustanove zbog karakteristika korisnika, te da je očigledno bilo propusta na različitim nivoima i da će neko morati da snosi odgovornost.

Predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković kazao je dan ranije da je najveći broj testiranih pacijenata i zaposlenih staračkog doma "Radost" pozitivan na novi korona virus. Rekao je i da su u dom "Radost" smešteni mahom stariji i nepokretni građani koji će, u slučaju da nemaju teže zdravstvene tegobe, biti premešteni u negotinski zdravstveni centar.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Član Kriznog štaba i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je tokom konferencije za novinare 26. aprila da Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo ispituju da li je bilo propusta u Gerontološkom centru „Radost“ u Negotinu.

On je dodao i da zaraženi u tom centru, prema poslednjim podacima, nemaju težu kliničku sliku.

„Mogu samo da spekulišem, ali pretpostavljam da su opet pažnja i nadzor u sprovođenju preventivnih mera zatajili. Mora se voditi računa ko ulazi u dom za stare, kako su funkcionisale prateće službe“, rekao je Nedimović na konferenciji. Najavio je i da će se uskoro uraditi analiza na koji način će domovi za stare funkcionisati u budućnosti, kako bi se izbeglo ulaženje korona virusa u njih u budućnosti.

Prema poslednjim podacima od 26. aprila, prisustvo korona virusa potvrđeno je kod 561 korisnika i 149 zaposlenih u desetinama ustanova socijalne zaštite u Srbiji.

Na istoj konferenciji za novinare, epidemilog Predrag Kon rekao je da je od 184 korisnika Gerontološkog centra Niš koji su hospitalizovani nakon što je otkriveno da je korona virus ušao u tu ustanovu, preminulo 37 osoba, a da je kod 33 osobe virus i laboratorijski potvrđen.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević saopštio je 15. aprila da je u Klinički centar u Nišu smešten 151 korisnik Gerontološkog centra u Nišu i pet radnika tog centra koji su oboleli od korona virusa.

Niška policija je izdala saopštenje 13. aprila, u kojem navodi da je priveden direktor Gerontološkog centra M.S. (1973) i da mu je određen pritvor jer nije preduzeo adekvatne mere zaštite od širenja virusa. On je na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Nišu negirao krivicu.

XS
SM
MD
LG