Dostupni linkovi

Korona virus trenutno 'eliminisan' na Novom Zelandu


Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern

Novozelandske vlasti su saopćile da je uspješno zaustavljeno širenje korona virusa u zajednici, odnosno da je trenutno efikasno eliminisan.

Prošle sedmice je bilježen jednocifren broj zaraženih u jednom danu, a u nedjelju je zabilježen samo jedan slučaj. Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern je rekla da je ova zemlja dobila bitku s korona virusom, barem zasad.

Ove vijesti dolaze nekoliko sati nakon što je Novi Zeland ukinuo najviši nivo društvenih restrikcija. Od utorka će raditi neki neesencijalni biznisi, a zdravstvene i edukacijske aktivnosti će biti nastavljene.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Ipak, zvaničnici upozoravaju da opuštanja ne smije biti, a većina ljudi će morati ostati kod kuće sve vrijeme i izbjegavati društvene interakcije.

"Pokrećemo ekonomiju, ali ne otvaramo društveni život", upozorila je Ardern tokom dnevnog obraćanja javnosti, prenosi BBC.

Na Novom Zelandu je zabilježeno manje od 1.500 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 19 osoba.

Premijerka je rekla da brojke posljednjih dana pokazuju da je Novi Zeland ostvario svoj cilj i eliminisao korona virus, međutim, upozorila je da to ne znači da neće biti novih slučajeva, nego da će njihov broj biti mali te lako kontrolisan.

Ardern je kazala da bi Novi Zeland imao više od 1.000 novozaraženih svakog dana da nije na vrijeme uveo restrikcije. Novozelanđanima je dozvoljeno da provode vrijeme u malim grupama, odnosno s porodicom i prijateljima, ali se mora poštovati razmak od dva metra.

Masovna okupljanja su i dalje zabranjena, a trgovački centri zatvoreni. Također, većina djece ne ide u školu, a i novozelandska granica je zatvorena.

XS
SM
MD
LG