Dostupni linkovi

Četiri američke države ublažavaju restrikcije i najavljuju pokretanje gospodarstva


New York, 26 april 2020.
New York, 26 april 2020.

Drugi val saveznih američkih država, uprkos upozorenjima dijela zdravstvenih stručnjaka, priprema se iduće sedmice pokrenuti ekonomiju, u trenutku kad se predviđa da će, zbog uvedenih mjera, nezaposlenost u aprilu dostići 16 posto, javlja Rojters.

Zdravstveni stručnjaci kažu da će olakšavanje mjera donesenih radi sprečavanja širenja virusa Sars-CoV-2 dovesti do veće interakcije ljudi te da bi moglo pokrenuti novi val zaraze.

Colorado, Mississippi, Minnesota, Montana i Tennessee pridružit će se nekoliko drugih saveznih država u eksperimentu ponovnog otvaranja ekonomije, ali bez opreme za testiranje i praćenje kontakata, za koju stručnjaci kažu da je potrebna kako bi se spriječilo ponovno širenje zaraze.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Nakon mjesec dana ograničenja kretanja, koje je uvela vlada, Georgia, Oklahoma, Aljaska i Južna Karolina već su krenule u ponovno pokretanje svojih privreda.

Uslijed tih mjera bez presedana, od sredine marta je rekordnih 26,5 miliona Amerikanaca zatražilo pomoć za nezaposlene.

Savjetnik Bijele kuće za privredu Kevin Hassett je rekao da će stopa nezaposlenosti u SAD-u u aprilu vjerovatno dostići 16 ili više posto.

"Mislim da će idućih nekoliko mjeseci biti užasni. Brojevi će biti loši kao nikada do sada", kazao je on.

Devet država nikada nije svojim građanima naredilo ostanak u kućama, među njima Arkansas, Iowa, Nebraska te Sjeverna i Južna Dakota.

Do sada je od posljedica korona virusa umrlo gotovo 54.000 Amerikanaca, a zaraženo je blizu milion, javlja Reuters.

XS
SM
MD
LG