Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 14 novoobolelih, preminula jedna osoba


U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je od virusa Kovid-19 obolelo još 14 osoba, čime je broj ukupno zaraženih porastao na 2.030, izjavio je danas hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.

On je na konferenciji za novinare rekao i da je preminula jedna osoba, štićenik doma za stare iz Splita, prenela je Hrvatska radio televizija.

U Hrvatskoj je do sada preminulo ukupno 55 osoba, dok se od virusa oporavilo 1.103 osoba.

Testirane su ukupno 31.622 osobe, od toga unazad 24 sata njih 709. Postotak pozitivnih i dalje pada, i sada iznosi 6,42 posto. Na respiratoru su 23 osobe, dvije više nego dan ranije, a hospitalizirano je 314 osoba, dvije manje nego dan ranije.

Na novinarski upit kako to da se još nije pronašlo odgovorne za proboj bolesti u splitski javni dom za starije, gdje je deset korisnika preminulo, ministar Beroš ponovio je da inspekcije Ministarstva zdravstva nisu našle propuste u radu domske liječnice, koja je zaposlenica splitskog Doma zdravlja, i epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, međutim da još nije objavljen izvještaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u čiju nadležnost spada funkcioniranje domova za starije.

Direktorka zagrebačke infektivne klinike "Fran Mihaljević", Alemka Markotić ocenila je da situacija ide nabolje o čemu govori podatak da u bolnici ima sve više mesta za nove bolesnike.

"Postigli smo dobre rezultate. Nemojte da opet imamo nove bolesnike. Odradimo prvu fazu popuštanja dobro, diciplinovano i promišljeno. Za očekivati je da će leto, ako se budemo dobro ponašali biti sa manje bolesnih. Ali moramo biti svesni da ovo može biti sezonski i moramo biti, ne u grču ali oprezni", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG