Dostupni linkovi

U Australiji pokrenuta aplikacija za praćenje kontakata


Australijska vlada pokrenula je u okviru borbe protiv korona virusa aplikaciju za praćenje, obećavši da će zakonski obezbediti privatnost onih koji se dobrovoljno prijave da je koriste.


Aplikacija za pametni telefon, bazirana na singapurskom softveru "TraceTogether", koristi blutut signal za evidentiranje bliskih kontakata između ljudi.

Grupe za zaštitu ljudskih sloboda kritikovale međeutim upotrebu aplikacije, ocenivši da predstavlja zadiranje u privatnost.

Australijska vlada, koja želi da se za dobrovoljno učešće u projektu prijavi najmanje 40 odsto stanovništva kako bi imala efekta, ističe da je aplikacija bezbedna, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, prikupljeni podaci sa aplikacije omogućiće zvaničnicima da otkriju ljude za koje je moguće da su bili izloženi infekciji.

"Niko neće imati pristup podacima, čak ni vi sami. Samo će zvaničnici državne službe za javno zdravlje imati pristup podacima", rekao je ministar zdravlja Greg Hant.

Nekoliko zemalja, među kojima Južna Koreja i Izrael, koriste slične metode koje podrazumevaju praćenje lokacija ljudi putem mobilnih mreža, ali se takav vid nadzora u mnogim zemljama smatra neprihvatljivim, navodi Rojters.

XS
SM
MD
LG