Dostupni linkovi

Crna Gora najavljuje ublažavanje mjera


Karantin u Podgorici
Karantin u Podgorici

Institut za javno zdravlje registrovao je do popodnevnih sati 25. aprila novi slučaj infekcije korona virusom, kod osobe iz Podgorice.

Kako je saopšteno iz te institucije u Crnoj Gori je trenutno 161 registrovani slučaj, izliječenih 153, dok je šest osoba umrlo.

Od početka epidemije u Crnoj Gori je registrovano 320 inficiranih osoba.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i šef Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, Milutin Simović, najavio je da će se usled povoljne epidemiološke situacije početi sa ublažavanjem mjera donesenih kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Na današnjoj konferenciji za medije Instituta za javno zdravlje Simović je rekao da je uslov za ublažavanje poštovanje mjera i preporuke koje su još uvijek na snazi.

„U suprotnom, mjere će se morati produžavati i pooštravati, a to niko ne želi“, rekao je Simović.

Ako epidemiološka situacija bude pod kontrolom, druga faza ublažavanja mjera najavljena je za 4. maj.

"Omogućiće se rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji i servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto škola, rentakar usluga, muzeja i galerija, i moguće još drugih djetatnosti", kazao je Simović.

Uz to omogućiće se odlazak do vikendica u drugim opštinama, dozvoliće se gradski taksi prevoz, kao i lokalni javni prevoz u opštinama u kojima nisu registrovani slučajevi zaraze, dodao je Simović i rekao da je treća faza planirana za 18. maj te da će ona obuhvatiti otvaranja restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara.

Za 1. jun planiran je početak četvrte faze kad bi trebalo da bude uspostavljen drumski, željeznički i plovni, gradski i međugradski saobraćaj, uz odgovarajuće mjere zaštite.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša najavio je da će od ponedjeljka biti obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima.

XS
SM
MD
LG