Dostupni linkovi

Beograd: Zaražena 64 zaposlena i 91 pacijent u Institutu za onkologiju


Zdravstveni radnici na Intenzivnoj nezi u Beogradu
Zdravstveni radnici na Intenzivnoj nezi u Beogradu

Korona virusom inficirano je 64 zaposlena i 91 pacijent u Institutu za onkologiju u Beogradu, izjavila je 25. aprila direktorka te zdravstvene ustanove Danica Grujičić.

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da je 15 zaposlenih tog Instituta u Beogradu koji su zaraženi hospitalizovano u Zemunsku bolnicu i Kliničko-bolnički centar Dragiša Mišović.

“Oni imaju umerenu i tešku kliničku sliku, dok ostali imaju lakšu”, navela je Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju, i dodala da u toj ustanovi radi 900 ljudi.

Grujičić je izjavila da je obustavljen prijem u stacionar Instituta i da su svi pacijenti koji su bili na radioterapiji vraćeni kućama ili su u drugim bolnicima, dok dnevna bolnica i dalje radi.

“Pacijenti koji dolaze u stacionar moraju da donesu rezultat da su negativni na korona virus, nakon čega i u Institutu prolaze trijažu”, saopštila je Grujičić i dodala da očekuje da će rad te ustanove biti stabilizovan od 4. maja.

Posle onlajn testa 400 pozitivnih

Od 2.200 građana koji su posle testa samoprocene na prisustvo korona virusa pozvani u domove zdravlja testirano je njih oko 1.200 od kojih je pozitivnih bilo 30 odsto, izjavio je Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije.

Vekić je za RTS rekao da je najveći broj građana koji su test popunjavali onlajn iz Beograda, Novog Sada i Novog Pazara, i objanio da se radio o softverskom rešenju kojim se vrši automatska trijažna selekcija građana.

“To zdravstvenim radnicima omogućava da jasno procene koje građane moraju odmah da pozovu. Sve koji su dali podatke vezane za simptome, hronične bolesti ili operacije kontaktirao je nadležni lekar i izvršena je procena da li da se testiraju u domu zdravlja ili da se samo pridržavaju lekarskog saveta“, rekao je Vekić.

Građani Srbije, u zavisnosti od simptoma, mogu više puta da urade onlajn samoprocenu na korona virus, a svaki od 173 domova zdravlja u Srbiji ima uvid u popunjenost testova.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada je 7.000 građana uradilo test samoprocene na koronavirus, kod 3.260 rezultat testa zahtevao je da ih direktno kontaktira lekar, a 2.200 pozvano je na pregled u dom zdravlja.

XS
SM
MD
LG