Dostupni linkovi

Stevanović: Oprezno sa ukidanjem mera, virus neće nestati


Medicinski radnici se brinu o pacijentu zaraženim korona virusom na Infektivnoj klinici u Beogradu
Medicinski radnici se brinu o pacijentu zaraženim korona virusom na Infektivnoj klinici u Beogradu

Korona virus neće u maju ili junu jednostavno nestati, već će se verovatno zadržati mnogo duže, tako da građani moraju da nastave da poštuju propisane mere, rekao je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, imunolog Goran Stevanović.

"Rizik će se povećavati s ponovnom cirkulacijom stanovnika, a naročit rizik su velika kretanja između kontinenata i država, pa te mere, po mom mišljenju, treba poslednje popustiti, jer ovo nije epidemija koja će samo stati i da možemo da je zaboravimo", rekao je Stevanović za RTS, a prenosi Beta.

Dodao je da je zdravstveni sistem Srbije sada spremniji, od dijagnostike, preko privremenih bolnica, testiranja, obučenih medicinskih radnika.

Na početku osme nedelje epidemije, rekao je Stevanović, Infektivna klinika ima nešto manje pacijenata, popunjena je oko 80 odsto, a četvoro ljudi je na respiratoru.

Najteže je, rekao je, bilo u petoj nedelji, kao i na početku, kada je "lekare zaprepastila agresivnost virusa" i koliko brzo može da dovede do sloma ljudskog organizma.

Stevanović je istakao da su boljoj slici doprinele sve preduzete mere, a boljitak se osetio kad su skoro svi građani prihvatili fizičku distancu.

XS
SM
MD
LG