Dostupni linkovi

Vlada CG usvojila paket pomoći vrijedan 75 miliona eura


Premijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković

Vlada Crne Gore je usvojila drugi paket mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje ekonomskih posljedica zbog epidemije koronavirusa vrijedan 75 miliona eura.

“Vlada je ovom dramatičnom situacijom upravljala ne štedeći ni novac ni resurse, imajući pred sobom jasne ciljeve, a to je zdravlje i životi naših građana, a paralelno sa tim i odmah nakon toga, oporavak ekonomije i očuvanje životnog standarda”, kazao je premijer Duško Marković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Jedna od ključnih mjera koja se nalazi u najnovijem paketu je državna pomoć zaposlenima u zatvorenim djelatnostima (ugostiteljstvo, usluge, prevoz i turistički sektor), kojima će biti isplaćeno 100 posto bruto minimalne zarade.

Oni će dobiti po 222 eura zarade za april i maj, a biće im pokriveni i porezi i doprinosi u punom iznosu, što je 143 eura za minimalnu zaradu.

“Borićemo se za svako radno mjesto”, poručio je Marković i najavio da će, dok traje drugi paket mjera pomoći, plate najviših državnih funkcionera, izvršne i zakonodavne vlasti, uključujući i poslanike, ali i čelnike pravosuđa, biti smanjene za 50 odsto.

Predlog mjera obuhvata i subvencije za ugrožene djelatnosti (preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih) za april i maj, u iznosu 50 odsto bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog.

Iznos te subvencije je 111 eura za neto plate i 71 i po euro za poreze i doprinose.

Nezaposleni, koji ne primaju nadoknade Zavoda za zapošljavanje ili materijalnu pomoć, dobiće jednokratnu pomoć od 50 eura.

Sva privredna društva kojima je zbog vladinih mjera na suzbijanju širenja virusa bio zabranjen rad biće za april, maj i jun oslobođena plaćanja računa za utrošenu struju.

Paralelno, Elektroprivreda će dok traju mjere duplirati subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima.

U okviru novog paketa državne pomoći za poljoprivredu i ribarstvo predviđena su izdvajanja u vrijednosti 17 miliona eura.

Podsjetimo, prvi paket mjera pomoći privredi i građanima, koji je Vlada procijenila na 100 miliona eura, usvojen je sredinom marta.

Privrednicima je omogućio tromjesečno odgađanje plaćanja poreza na dohodak građana i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Takođe, obezbijeđena je i kreditna podrška preduzećima preko Investiciono-razvojnog fonda, kao i uvođenje tromjesečnog moratorijuma na plaćanje kredita građana i privrede kod komercijalnih banaka.

XS
SM
MD
LG