Dostupni linkovi

EU otvorena za produženja prelaznog perioda sa Britanijom


EU očekuje da će Velika Britanija tražiti produženje svog prelaznog perioda nakon Bregzita, izjavili su danas zvaničnici i diplomate.

Pregovori između Londona i Brisela su obustavljeni zbog pandemije virusa korona.

Širom Evrope uvedene su blokade u nastojanju da se spreči širenje virusa, a na starom kontinentu je registrovano više od 330.000 zaraženih i skoro 21.000 preminulih.

Britanski premijer Boris Džonson i ministar za zdravlje Met Henkok pozitivni su na virus korona dok je i jedan od savetnika premijera Dominik Kamings u samoizolaciji zbog simptoma oboljenja.

Inficiran je i šef pregovaračkog tima Evropske Unije Mišel Barnije, dok je britanski pregovarač Dejvid Frost otišao u samoizolaciju pošto je osetio lake simptome moguće zaraze korona virusom.

"Pandemija komplikuje već ionako ambiciozno uspostavljen dnevni red. EU je uvek bila otvorena za produženje prelaznog perioda. Sve je sada na britanskoj strani i do sada je odbijala mogućnost produženja. U ovim okolnostima, London treba pažljivo da prouči mogućnost produženja", naglasio je nemački poslanik u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister.

On je predsedavajući grupacije za Bregzit u Evropskom parlamentu.

Diplomate EU izrazile su očekivanje da će London u maju ili junu zahtevati odgađanje.

XS
SM
MD
LG