Dostupni linkovi

Dio novca MMF-a u BiH i dalje blokiran


Logo Međunarodnog monetarnog fonda, ilustracija
Logo Međunarodnog monetarnog fonda, ilustracija

Vijeće ministara BiH održalo je u petak, 24. aprila, vanrednu telefonsku sjednicu na kojoj nije donijeta odluka o potpunoj deblokadi sredstava od 333 miliona eura, koja je Međunarodni monterni fond (MMF) odredio toj državi u borbi protiv korona virusa. Ovo je treći pokušaj za postizanje dogovora.

MMF je 22. aprila na račun Centralne banke BiH uplatio 333 miliona eura što je kredit koji je BiH podigla sa ciljem efikasnijeg rješavanja problema u zdravstvu i ekonomiji tokom i nakon pandemije korona virusa.

Iako su sredstva uplaćena, i dalje je na čekanju raspodjela novca entitetima i kantonima u Federaciji BiH zbog činjenica da Vijeće ministara nije usvojilo pomenutu odluku.

Bošnjački predstavnici u Vijeću ministara zahtijevaju da se riješe tehničke stvari prije potpisivanja, među kojima je i činjenica da su u predloženoj odluci za raspodjelu novca navedeni kantoni, kojoj se oni protive.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović, koji nisu glasali za ovu odluku, naglašavaju da kantoni nisu subjekti međunarodnog zaduženja i da je raspodjela novca stvar unutrašnjeg pitanja Federacije BiH.

Vijeće ministara BiH ovlastilo je ministra finansija BiH Vjekoslava Bevandu za povlačenje sredstava MMF u iznosu od 265,2 miliona eura.

Sredstva koja budu povučena na osnovu ove ovlasti biće raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara BiH, u skladu sa potpisanim Pismom namjere.

Pismo namjere koje su uputili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, entitetske ministrica finansija i guverner Centralne banke BiH Senad Softić usaglašeno je sredinom aprila.

Kroz 10 tačaka je objašnjeno zbog čega BiH traži kredit u iznosu od 333 miliona eura, kakve mjere planira sprovesti uz napomenu da BiH planira intenzivirati saradnju s MMF-om kroz postizanje sporazuma o novom višegodišnjem aranžmanu koji će pomoći u rješavanju izazova.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH u okviru rebalansa budžeta u četvrtak (23.aprila) je donio odluku o raspodjeli sredstava MMF-a na FBiH i kantone, no njena implementacija će očito čekati rasplet u Vijeću ministara BiH.

Na sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 21. aprila također nije izglasana odluka o povlačenju sredstava MMF-a.

XS
SM
MD
LG