Dostupni linkovi

UN pozvao na zaustavljanje deportacije migranata tokom pandemije


Migranti u busu nakon deportacije iz SAD, Haiti, april 2020.
Migranti u busu nakon deportacije iz SAD, Haiti, april 2020.

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) pozvala je vlade u Meksiku i Centralnoj Americi da razmotre zaustavljanje deportacija tokom pandemije korona virusa, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Visoki komesar UN za ljudska prava takođe je izrazio zabrinutost zbog hiljada migranata koji su zaglavljeni nakon što su države zatvorile granice ili je lokalno stanovništvo odbilo da ih pusti unutra.

Kancelarija je saopštila da je oko 2.500 migranata zaglavljeno u Panami, nakon što je Kostarika zatvorila granice, a migranata takođe ima i na granici Hondurasa sa Salvadorom.

Meksičke vlasti odvele su migrante iz Centralne Amerike do gvatemalske granice i ostavile ih tamo, iako ih vlasti te zemlje nerado puštaju unutra ili im dozvoljavaju samo da putuju kroz Gvatemalu kako bi stigli do svojih domova, navodi UN.

"Treba razmotriti mogućnost o privremenoj obustavi prisilnog povratka tokom pandemije", saopšteno je.

U saopštenju kancelarije se takođe navodi da migranti često ostaju u improvizovanim kampovima, na ulicama ili u skloništima koji nisu uvek primenjivali zdravstvene protokole da bi ih zaštitili od zaraze.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) izjavila je dan ranije, 23. aprila, da je pomogla u organizovanju bezbednog povratka 41 migranta iz Salvadora.

Migranti su testirani na korona virus pre ukrcavanja na čarter let, pri čemu niko nije bio pozitivan, ali će biti u karantinu po dolasku, saopštio je IOM, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG