Dostupni linkovi

Svjetska banka odobrila 36 miliona dolara pomoći BiH


Stanovništvo Sarajeva čeka na testiranje na korona virus, 20. april 2020.
Stanovništvo Sarajeva čeka na testiranje na korona virus, 20. april 2020.

Svjetska banka odobrila je finansiranje od 36,2 miliona američkih dolara (66 miliona KM) za Bosnu i Hercegovinu (BiH), kao pomoć zemlji za prevenciju i odgovor na pandemiju virusa korona.

Ovo finansiranje obuhvata niz intervencija u jačanju javnih zdravstvenih usluga te zaštiti života i sveukupne egzistencije, navodi se u saopštenju.

Šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru kazao je da je ta institucija uz narod BiH tokom ove nezapamćene krize.

„Iako je pandemija još uvijek u jeku, uspjeli smo pripremiti ovaj početni paket, kao pomoć zemlji za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama“, rekao je Emanuel Salinas.

Nadležni organi u zemlji će moći povećati izolacijske kapacitete u bolnicama, dobiti nove krevete za intenzivnu njegu s respiratorima, uspostaviti nove namjenske laboratorije za testiranje i nabaviti ostalu medicinsku opremu i materijal.

Kako se navodi u saopštenju, oko 48.000 ljudi koji su najviše pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom će dobiti socijalnu pomoć u vidu novčane naknade.

Ured Svjetske banke u BiH pomože vlastima da pruže odgovor na probleme uzrokovane pandemijom, što kako navode iz te institucije, uključuje i pružanje savjeta o izglednim ekonomskim uticajima tekuće krize.

U BiH je zaključno sa 23. aprilom registrovano 1.413 osoba pozitivnih na korona virus, a 54 su preminule.

XS
SM
MD
LG