Dostupni linkovi

Hrvatska razmatra modalitete održavanja Zagrebačkog samita 


Predsednica Evropske komisije Ursula van der Lejen i hrvatski premijer Andrej Plenković
Predsednica Evropske komisije Ursula van der Lejen i hrvatski premijer Andrej Plenković

Hrvatsko predsedavanje Evroposkom unijom (EU) čini sve kako bi se omogućilo održavanje zagrebačkog samita, potvrdila je Andrea Matelko-Zgombić, državna sekretarka Republike Hrvatske.

Matelko-Zgombić je istakla da je premijer Hrvatske Andrej Plenković dan ranije razgovarao sa predsdnikom Evropskog saveta Šarl Mišelom (Charles Michel) kako bi se raspravljali modaliteti predstojećeg samita.

Hrvatska državna sekretara tvrdi da i dalje nema konkretnog datuma jer sve zavisi od razvoja situacije.

“Prerano je govoriti, ali ulažemo sve napore da osiguramo okupljanje na najvišem nivou, u toku našeg predsedavanja”, rekla je Matelko-Zgombić

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je prošle nedelje najavio mogućnost da se zagrebački samit EU i Zapadnog Balkana održi u formi video konferencije.

Samit u Zagrebu, planiran 6. i 7. maja je otkazan zbog krize nastale oko pandemije COVID19. Ovo okupljnaj eje trebalo biti biti vrhunac hrvatskog predsedavanja – prvog u istoriji najmlađe članice EU.

Bilo je planirano da se na samitu u Zagrebu promoviše nova metodologija proširenja za Zapadni Balkan, koja će se, pre svega, odnositi na Severnu Makeodniju i Albaniju, a EK je nameravala da predstavi i veliki financijski paket za ekonomski razvoj regiona.

Umesto u hrvatskoj prestonici u maju, samit će najverovatnije da se održi krajem juna, a format će kasnije biti poznat, u zavisnosti od sitiuacije oko koronavirusa.

Mandat Hrvatske na čelu EU se okončava 30 juna.

XS
SM
MD
LG