Dostupni linkovi

Ambasadori Kvinte: Sastanci sa političkim liderima ne znače podršku njihovom stavu


Hashim Thaci na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte
Hashim Thaci na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte

Predstavnici država Kvinte na Kosovu (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država) saopštili su da njihovo prisustvo na sastancima sa političkim i institucionalnim liderima “ne znači odobravanje ili podrška određenom stavu ili toku delovanja“.

“To je u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom”, dodali su.

Ova reakcija je usledila nakon saopštenja predsedništva Kosova o sastanku predsednika Hašima Tačija sa ambasadorima Kvinte u četvrtak.

U saopštenju se navodi da je Tači obavestio ambasadore o poduzetim koracima pošto su političke partije koje su zastupljene u Skupštini Kosova izrazile volju za formiranjem nove Vlade, nakon razrešenja Vlade premijera na dužnosti Albina Kurtija, te da je od Demokratskog saveza Kosova zatražio kandidata za mandatara vlade. Tači je dodao ”da će svaki korak biti usklađen sa kosovskim Ustavom i zakonima."

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država naglasile su da se sastaju sa političkim i institucionalnim liderima da bi čuli njihove stavove i dobili informacije kako bi informisali svoje vlade o dešavanjima".

Pored toga, iz ureda premijera Kosova je saopšteno da se i premijer na dužnosti, Albin Kurti, sastao sa ambasadorima Kvinte, koje je obavestio o situaciji oko pandemije korona virusa na Kosovu.

A vezano za političku situaciju na Kosovu, Kurti je naglasio da su poslednja delovanja predsednika Hashima Thacija prevazišla njegov ustavni mandat i u suprotnosti su sa demokratskim pravilima i građanskom voljom. Dodao je da je rezultat tih napora za formiranjem nove Vlade zapravo izbjegavanje pobjedničke stranke na poslednjim izborima što ugrožava demokratske principe.

Vrh DSK-a je u četvrtak predožio Avdulaha Hotija za kandidata za premijera, što pre nego što se o tome zvanično obavesti predsednik treba da potvrdi Generalni savet te partije.

U slučaju formiranja nove Vlade Kurti je najavio da će se obratiti Ustavnom sudu zato što se zaobilazi pobednička partija na izborima 6. oktobra. Mišljenja je da se, nakon izglasavanja nepoverenja vladi 25. marta, trebaju održati novi izbori ali po okončanju pandemije.

XS
SM
MD
LG