Dostupni linkovi

Košarac: Odobren izvoz svinjskog mesa iz BiH u Sjevernu Makedoniju


Meso, ilustracija
Meso, ilustracija

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) Staša Košarac izjavio je da je za BiH u četvrtak odobren izvoz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju, nakon što je u Republici Srpskoj i Brčko distriktu prekinuto vakcinisanje svinja protiv klasične svinjske kuge, piše u saopštenju iz tog ministarstva.

Košarac je naveo da je ova odluka uslijedila nakon što je Kancelarija za
veterinarstvo BiH obavijestila Agenciju za hranu i veterinarstvo Sjeverne Makedonije da je vakcinacija svinja protiv klasične svinjske kuge na području Republike Srpske (RS) prekinuta 31. decembra prošle godine, te da se prestanak vakcinacije na području Brčko distrikta očekuje 1. maja ove godine.

Makedonska strana informisana je i da će odluka o prestanku vakcinacije na
području Federacije BiH (FBiH) biti donesena u narednom periodu, o čemu će BiH pravovremeno obavijestiti Sjevernu Makedoniju.

"Uvažavajući ustavne nadležnosti, u konstantnoj sam komunikaciji sa resornim
entitetskim ministrima i drugim nadležnim tijelima. U prethodnom periodu
koordinisano smo radili na realizaciji zahtjeva makedonske strane kada je u pitanju izvoz svinjskog mesa, cijeneći da će ova mjera pomoći domaćim privrednicima u novonastalim okolnostima usljed širenja korona virusa," naveo je Košarac.

On je napomenuo da će poljoprivrednici iz Republike Srpske od četvrtka 23. aprila, a iz Brčko distrikta od 1. maja, biti u mogućnosti da izvoze svinjsko meso u Sjevernu Makedoniju.

"Kada je u pitanju izvoz iz Federacije BiH, zatražio sam od Kancelarije za
veterinarstvo BiH da u koordinaciji sa nadležnim federalnim ministarstvom u
narednih 15 dana riješi pitanje plana hitnih mjera, kako bi i poljoprivrednicima iz ovog entiteta bio omogućen izvoz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju", dodao je Košarac.

XS
SM
MD
LG