Dostupni linkovi

SZO: Skoro polovina umrlih u Evropi u staračkim domovima


Medicinski radnici prate studente u vozilo hitne pomoći, Bjelorusija
Medicinski radnici prate studente u vozilo hitne pomoći, Bjelorusija

Svaki znak da se virus kontrolira, da se njime upravlja ili da se situacija ublažava dobar je signal, izjavio je šef Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu doktor Hans Kluge na konferenciji za novinare u Kopenhagenu poručivši da ipak savjetuje oprez.

"Osjećaj da smo uspjeli bi mogao biti naš najgori neprijatelj u ovom trenutku. Ne možemo sebi dozvoliti da verujemo da smo sigurni. Bilo kakvi koraci za ublažavanje mjera socijalnog i fizičkog distanciranja moraju se pažljivo razmotriti i postepeno preduzimati. Javnost mora razumjeti stalne rizike jer vlade, razumljivo, pokušavaju pokrenuti naše ekonomije."

Dodao je kako je, prema procjenama zemalja u evropskoj regiji, skoro polovina umrlih od COVID-19 boravila je u ustanovama za zbrinjavanje. "Ovo je nezamisliva ljudska tragedija", naglasio je Kluge.

Pozvao je vlade evropskih država da testiranje radnika i stanovnika staračkih domova bude prioritet.

"Skoro 50% globalnog tereta slučajeva COVID-19 - preko 1,2 miliona - je u Evropi. Nažalost, život je izgubilo preko 110.000 ljudi. Otkako sam vas prije sedam dana izvijestio, broj novih slučajeva porastao je za četvrtinu, a smrtnih slučajeva za trećinu", naglasio je regionalni direktor SZO za Evropu.

Naglasio je i da su države istočnog dijela regije (Ruska Federacija, Turska, Ukrajina, Uzbekistan i Bjelorusija) zabilježile porast stope novih slučajeva tokom posljednje sedmice. "Prošle sedmice su naši timovi bili u Belorusiji, a sledeće sedmice poslaćemo misije u Tadžikistan i Turkmenistan. Od 10 zemalja širom svijeta koje su prijavile najveći broj novih slučajeva u posljednja 24 sata, 6 je u evropskoj regiji."

Pet stvari koje treba znati o mitovima o virusu korona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

XS
SM
MD
LG