Dostupni linkovi

EU priprema dodatnu podršku Bosni i Hercegovini


Zaštitne rukavice i maska
Zaštitne rukavice i maska

Evropska unija sufinansira dodatnu podršku Bosni i Hercegovini u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u borbi protiv pandemije korona virusa, stoji u saopštenju EU.

Austrija šalje rukavice, dezinfekcijska i druga sredstva u Bosnu i Hercegovinu.

"Virus ne poznaje granice i jedini način da ga zaustavimo je kroz zajedničko djelovanje. Zahvalan sam Austriji na njenim gestama iskazane evropske solidarnosti. Naš Koordinacioni centar za vanredne situacije i dalje radi 24 sata dnevno na podršci zemljama članicama Unije i našim najbližim prijateljima", istaknuo je Janez Lenarčič, komesar za upravljanje krizama, navedeno je u saopštenju EU.

Bosna i Hercegovina će dobiti 1.500 deka, 1.000 kompleta (jednokratne) posteljine, 500 higijenskih paketa, 2.000 paketa rukavica za pregled (oko 200.000 komada), 500 paketa XL rukavica za pregled ili ukupno oko 50.000 komada te 3.360 litara dezinfekcijskih sredstava za ruke u skladu sa standardom Svjetske zdravstvene organizacije u četiri plastična spremnika.

Pomoć je dio sveukupne podrške Evropske unije zemlji i cijelom region Zapadnog Balkana, uključujući i pomoć za socioekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG