Dostupni linkovi

Kurti: Novu vladu formirati nakon izbora


Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti izjavio je da je za formiranje nove vlade potrebno održavanje novih izbora, nakon pandemije. Na konferenciji za novinare u sredu uveče, on je kazao da će se zbog delovanja predsednika Kosova Hašima Tačija u sredu, obratiti Ustavnom sudu.

Kurti je kazao da je Tačijeva odluka da ponudi mandat za formiranje nove Vlade onima koji osiguraju većinu, a nakon konsultativnog sastanka sa partijama, neustavna.

"Ovo što se desilo danas je neviđeno ranije i ozbiljno rizikuje naš ustavni poredak i osnovu na osnovu kojeg smo formirali parlamentarni red", kazao je Kurti.

On je dodao da predsednik ne može da nametne svoju volju političkom životu Kosova i da isključi pobednicrcku partiju iz ovog procesa.

"Za novu vladu potrebni su novi izbori, prevremeni izbori nakon pandemije. Bilo kakva druga odluka je devijacija, protiv volje građana i prevazilaženje ovlašćenja predsednika. Pažljivo ćemo pratiti šta će se desiti narednih dana i bez sumnje ćemo se obratiti Ustavnom sudu onda kada ono što je predsednik rekao bude i zvanično na papiru", kazao je Kurti.

Kurti smatra da je Ustavom predviđeno da nakon izglasavanja nepoverenja vladi slede prevremeni izbori, a ne formiranje nove vlade.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u sredu nakon sastanka sa političkim partijama da će mandat za formiranje nove Vlade dati onima koji budu osigurali parlamentarnu većinu za to, odnosno 61 glas u Skupštini.

Tačije je ranije u sredu konstatovao da Kurti, kao lider pobedničke partije na izborima 6. oktobra, nije iskoristio pravo da predloži novog mandatara za formiranje vlade, nakon što je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija 25. marta, 51 dan po stupanju na dužnost.

Kurti je kazao da je činjenica da aktuelna situacija ne omogućava održavanje izbora, ali da se izbori trebaju desiti po okončanju pandemije. Ponovio je da njegov prioritet ostaje sprečavanje korona virusa, a da je bilo šta drugo što se tiče politike manje važno.

Novu Vladu Kosova teži da formira Demokratski savez Kosova, Kurtijev koalicioni partner a na čiju je inicijativu, zbog nesuglasica, pokrenuo inicijativu o rušenju Vlade.

Ova partija u pregovorima je sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koalicijom Inicijativa za Kosovo i Alijanse za novo Kosovo Fatmira Ljimaja i Behdžeta Pacolija i manjinskim zajednicama. Kandidat DSK-a za premijera biće poznat u četvrtak nakon sastanka te partije.

XS
SM
MD
LG