Dostupni linkovi

SZO: Proglasili smo hitnu zdravstvenu situaciju u dobrom trenutku


Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus
Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus

Direktor Svetske zdravstvene organizacije, koju SAD oštro kritikuju zbog upravljanja epidemijom Kovida 19, rekao je danas da smatra da su upozorili svet u "dobrom trenutku" o hitnoj sanitarnoj situaciji.

"Proglasili smo hitnu zdravstvenu situaciju u dobrom trenutku" 30. januara kada je ostatak sveta imao dovoljno vremena da se pripremi, rekao je danas direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus u odgovoru na pitanje tokom virtuelne konferencije za novinare u Ženevi.

On je istakao da je u tom trenutku bilo manje od 100 slučajeva korona virusa izvan Kine, gde se prvi put pojavio krajem decembra.

Šef SZO je takođe upozorio da daleko od toga da je svet završio sa novim korona virusom, i dodao da je epidemija tek na početku u velikom broju zemalja.

"Ne zavaravajte se, pred nama je još dug put. Virsu će nas dugo pratiti", upozorio je on.

On je rekao da većina epidemija u zapadnoj Evropi izgleda da je stabilna ili u padu ali da se konstatuju zabrinjavajuće tendencije porasta u Africi, Centralnoj i Južnoj Americi i istočnoj Evropi.

"Jedno od najvećih opasnosti sa kojima se suočavamo danas je samozadovoljstvo", dodao je on i rekao da prvi elementi ukazuju da je veći deo svetske populacije i dalje podložan infekciji novog korona virusa.

Poslednjih nedelja organizacija je kritikovana da je išla suviše sporo u upozoravanju ostatka sveta sa pretnjom koju predstavlja Kovid-19.

Prošle nedelje predsednik SAD Donald Tramp prekinuo je finansiranje organizacije optužujući je da nije dobro upravljala u odgovoru na epidemiju i da je kasnila da proglasi uzbunu da se ne bi zamerila Pekiingu.

Iako je SZO proglasila globalno vanredno stanje 30. januara odbila je da proglasi pandemiju do 11. marta.

XS
SM
MD
LG