Dostupni linkovi

EK: Srbija nije dobila pomoć jer nije videla potrebu da je zatraži


Srbija nije videla potrebu da se obrati Međunarodnom Monetarnom Fondu za financijsku podršku, stoga je izuzeta iz grupe zemalja koje će dobiti mikrofinancijsku pomoć iz Evropske komisije (EK), potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz sedišta EK.

Naime, kako su za RSE objasnili zvaničnici EK, jedan od kriterijuma za učešće zemalja u ovom omnibusu jeste da li su one tražili od MMF-a (Međunarodni Monetarni Fond) hitnu pomoć za likvidnost, kao što bi bio primer Instrumenta za brzo finansiranje.

“Službe Evropske komisije su predočile Srbiji mogućnost pomoći od MMF-a u kontekstu spremnog instrumenta za brzo finansiranje. Vlasti Srbije u ovom trenutku ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i odlučile su da se ne obraćate MMF-u za finansijsku podršku”, izjavio je za RSE jedan od zvaničnika pres službe EK.

Evropska komisija je danas usvojila predlog paketa za makrofinansijsku pomoć od 3 milijardi eura za države koje su u procesu prošienja i koje pripadaju i susednim partnerima, kako bi im se pomoglo da limitiraju posledice krize zbog pandemije COVID19.

Na listi korisnika ove financijske pomoći su zemlje Zapadnog Balkana, kojima je raspoodređena određena suma u skladu sa potrebama. Srbija nije na listi zemalja koje će koristiti ovu mikorfinancijsku pomoć.

Za ostale zemlje regiona i susednim partnerima, ova sredstva će biti na raspolaganju tokom 12 meseci u obliku kredita po veoma povoljnim uslovima kako bi se pomoglo ovim zemljama da pokriju njihove trenutne, hitne potrebe za finansiranjem.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG