Dostupni linkovi

EK odvojila 3 milijarde eura za pomoć susednim zemljama


Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni
Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni

Evropska komisija (EK) je usvojila predlog paketa za makrofinansijsku pomoć od 3 milijardi eura za države koje su u procesu prošienja i koje pripadaju i susednim partnerima, kako bi im se pomoglo da limitiraju posledice krize zbog pandemije COVID19.

“Ovo predstavlja važan dokaz solidarnosti EU sa tim zemljama usred krize bez presedana”, stoji u saopštenju.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Gentiloni) je povodom ove odluke naglasio da se evropska solidarnost ne sme se zaustaviti na granicama Evropske unije (EU).

“Jer u ovoj globalnoj krizi stojimo ili propadamo zajedno”, istakao je komesar Đentiloni, i pozvao Evropski parlament i Evropski savet da brzo prihvate ovaj “važan paket”.

Kako objašnjavaju u EK, ova sredstva će biti na raspolaganju tokom 12 meseci u obliku kredita po veoma povoljnim uslovima kako bi se pomoglo ovim zemljama da pokriju njihove trenutne, hitne potrebe za finansiranjem.

Sredstva su raspodeljena nakon početne analize potreba. Tako u regionu Zapadnog Balkana, za Albaniju je odvojeno 180 milliona eura, za Bosnu i Hercegovinu 250 miliona eura, za Kosovo 100 miliona eura, Crnu Goru, 60 miliona eura, Severnu Makedoniju 160 miliona evra.

Ovaj predlog treba da odobre Evropski Parlament i Evropski savet. Nakon uvajanja, Evropska komisija izražava spremnost da prvu ratu isplati što je brže moguće, a druga rata bi mogla biti isplaćena u četvrtom tromesečju 2020 godine ili u prvoj polovini 2021. godine, “pod uslovom da se mere politike vezane uz nju sprovode pravovremeno”.

XS
SM
MD
LG