Dostupni linkovi

Vlada RS odustala od kupovine helikoptera


Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 9. aprila, donijela Odluku o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava i saglasnost za postupak javne nabavke za kupovinu helikoptera, saopšteno je 21. aprila iz Vlade RS.

“U skladu sa instrukcijama Vlade Republike Srpske i Ministarstva Finansija, a u vezi sa nastalim posljedicama pandemije virusa korona, prilikom izrade rebalansa budžeta, odlučeno je da se odustane od nabavke helikoptera, tako da je Prijedelog Odluke o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava, upućen Vladi Republike Srpske 07.04.2020. godine, kao i Prijedlog Rješenja o stavljanju van snage Rješenja o davanju saglasnosti na provođenje postupka javne nabavke robe - helikoptera, što je Vlada Republike Srpske usvojila na 66. sjednici, 09.04.2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će i “Helikopterski servis Republike Srpske, kao ugovorni organ donijeti Odluku o poništenju postupka javne nabavke robe - helikoptera. Odluka o poništenju postupka javne nabavke biće objavljena na Portalu javnih nabavki i na Veb stranici Helikopterskog servisa Republike Srpske, te dostavljena svim potencijalnim ponuđačima”.

Saopštenje Vlade RS objavljeno je kao demanti na objave u pojedinim medijima da je raspisan tender za nabavku helikoptera za Helikopterski servis vrijednog oko 9 miliona maraka sa PDV-om (oko 4 i po miliona evra).

Vlada Republike Srpske u novembru prošle godine dala je saglasnost Helikopterskom servisu RS za nabavku helikoptera vrijednosti 9 miliona maraka, čija je namjena, kako je tada navedeno, civilna upotreba - za medicinski prevoz, gašenje požara, transport vatrogasaca , evakuaciju stanovništva, te transport tereta prilikom elementarnih nepogoda.

Samo godinu ranije, 2018. kupljen je helikopter vrijedan 9,4 miliona maraka (oko 4,8 miliona evra).

I Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske objavilo je krajem januara na sajtu Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine obavještenje o dodjeli ugovora za kupovinu tri helikoptera sa pripadajućom opremom, rezervnim dijelovima i alatom vrijednim 48,7 miliona konvertibilnih maraka (24,3 miliona eura) sa PDV-om.

U decembru prošle godine Vlada Republike Srpske kupila je bez tendera i avion Cessna Citation CJ4, za 19 miliona konvertibilnih maraka (9,5 miliona evra)

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG