Dostupni linkovi

Filmski i pozorišni redatelji uputili apel zbog brisanja transfera za kulturu


Udruženje redatelja i redateljica u Bosni i Hercegovini (BiH), Udruženje filmskih radnika u BiH, Asocijacija snimatelja u BiH i Sarajevo Film Festival uputili su protesno pismo vlastima u Federaciji BiH jer je rebalansom budžeta za 2020. godine izbrisan transfer udruženjima građana iz područja kulture.
U pismu navode kako je nedopustivo da se sredstva za kulturu koja su u proračunu za 2020. godinu uvećana za 11 posto u odnosu na ranije godine otmu umjetnicima i preusmjere u druge svrhe.

Ističe se da u udruženjima građana često prihode ostvaruju nezavisni umjetnici i kulturni djelatnici, koji su se u doba pandemije našli u situaciji egzistencijalne ugroženosti.

Zabrana rada, za koju još ne znamo koliko će potrajati, duboko ugrožava i sva pozorišta u FBiH, koja ne igraju, ne rade nove predstave, a veliko je pitanje koliko će vremena trebati da se publika vrati u pozorišta i nakon završetka zdravstvene krize - navodi se.

Udruženja podsjećaju da su u ranije upućenom dopisu istaknuli koliko je važno da se ove godine raspišu svi redovni konkursi za kulturu na nivou FBiH i koliko će ključni oni biti za nastavak rada, produkcije, pa i sam opstanak branše.

Potpisnici pisma traže hitno stavljanje van snage odluke o brisanju transfera udruženjima građana iz oblasti kulture iz budžeta FBiH za 2020. godinu, te javne garancije da će svi drugi planirani konkursi, transferi, fondacije i svi drugi oblici finansiranja kulture u budžetu FBiH ostati u 2020. godini u redovnom kapacitetu navodi se u pismu.

XS
SM
MD
LG