Dostupni linkovi

Državljani BiH prekinuli štrajk glađu u izolatorijumima


Štrajk u Zenici

Građani BiH koji su bili smješteni u karantin u Studentskom centru Bjelave dobili su rješenja i napustit će izolatorij.

Svi građani BiH koji su iz Sarajeva, već su napustili izolatorij, dok još uvijek traje izlazak 43 osobe koje imaju adrese prebivališta van Kantona Sarajevo, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa, Ahmed Mulaibrahimović, rukovodilac karantina u Studentskom centra Bjelave.


Mulaibrahimović je objasnio da je usljed štrajka glađu građana smještenih u karantinu, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH je, a na inicijativu Vlade Kantona Sarajevo,donijelo rješenje o skraćivanju boravka sa 28 na 14 dana.

On je dodao da će sve osobe koje su do sada boravile u studentskom domu Bjelave biti puštene kući.

Završen je štrajk glađu i u hotelu Zenica, gdje je u prinudnom karantenu smješteno 86 osoba. Među njima je već sedam dana smješten i Adis Ćano iz Visokog.

Kaže kako su samo tražili da ih se testira i da oni koji su negativni budu pušteni kućama.

„Mi nismo štrajkovali zbog nezadovoljstva samim smještajem, osobljem ili zbog hrane. To je sve na niovou, niko zbog toga nije iskazivao nezadovoljstvo. Samo se radilo o tome da ne pristajemo da budemo ovdje 28 dana, a da nas niko ne dolazi testirati, jer nama niko ništa konkrento nije govorio“, ispričao je Ćano za Radio Slobodna Evropa.

Testiranje u hotelu Zenica, gdje su danima smjšteni ovi ljudi počelo je u utorak prijepodne.

„Testira se prva grupa od 40 osoba, sutra ostatak. Ko bude negativan ide kući“, kaže Ćano.

Podsjećamo, grupa bh. građana koja se više od 14 dana nalazi u karantenu sarajevskog Doma Bjelave, od ponedjeljka je započela štrajk glađu. Isto su uradili i u zeničkom hotelu, tražeći da budu testirani i da im se skrati mjera obavezne izolacije sa 28 na 14 dana.

XS
SM
MD
LG