Dostupni linkovi

U Federaciji BiH registriran 21 novi oboljeli od krona virusa


Građani čekaju da budu testirani, Sarajevo, 20. april. 2020
Građani čekaju da budu testirani, Sarajevo, 20. april. 2020

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH je testirano 605 uzoraka od kojih je 21 pozitivan, izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Najviše zaraženih osoba korona virusom ima na području Hercegovačko-neretvanskog kantona 232, Kantonu Sarajevo 102, Zeničko-dobojskom 102, Tuzlanskom 82, Zapadno-hercegovačkom 80, Unsko-sanskom 68, Kantonu 10 36, Srednjo-bosanskom 35, Bosansko-podrinjskom 20 i Posavskom kanton su tri pozitivna slučaja.

Prema spolnoj strukturi 54 posto čine žene, a 46 posto muškarci.


„Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 66 pacijenata pozitivnih na korona virus, od kojih je devet na respiratoru. Zaključno sa današnjim danom oporavljena su 132 pacijenta“, istakao je Musa.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije BiH pojasnio je procedure koje se primjenjuju od 26. ožujak u pogledu karantena.

„Sve osobe koje ulaze u BiH zadržavaju se u šatorskim prostorima na graničnim prijelazima. Federalni inspektori uzimaju podatke od građana te ih šalju Federalnom ministarstvu zdravstva, radi izdavanja rješenja o karantenu, a kantonalne civilne zaštite provode osobe do kantona u kojima je određena karantetna“, naveo je Mandić.

Ministar Mandić je dodao također da se rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva određuje karantena u trajanju od 28 dana, te da se po preporukama epidemiloga taj rok može smanjiti na 14 dana. U tom pogledu Vlada Federacije BiH donijela je niz zaključaka, a smanjenje dužine trajanja karantene, preporučila je i Svjetska zdravstvena organizacija, naveo je Mandić.

Prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH u toj zemlji registrirano je 1342 oboljelih od virusa COVID-19, od koji je preminula 51 osoba.

XS
SM
MD
LG