Dostupni linkovi

Posle pet godina najavljena jedinstvena komemoracija u Jasenovcu


Kompletan hrvatski državni vrh, zajedno s predstavnicima žrtava, prisustvovaće u sredu u Jasenovcu komemoraciji za žrtve tamošnjeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, što će biti prva jedinstvena komemoracija od 2014. godine.

Na zvaničnoj državnoj komemoraciji biće predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković, kao i poslanik srpske manjine Milorad Pupovac iz Srpskog narodnog veća, predsednik Jevrejske opštine Ognjen Kraus, poslanik romske manjine Veljko Kajtazi i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Zbog epidemije korona virusa, ove godine neće biti svečanog komemorativnog programa, već će samo biti položeni venci kod spomenika Cvet.

Na dan kada se obeležava 75. godišnjica proboja poslednje grupe logoraša iz Jasenovca, u sredu uveče, Hrvatska televizija i Radio televizija Srbije emitovaće film "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljke Dane Budisavljević.

U Hrvatskoj poslednjih godina nije bilo jedinstvene komemoracije u Jasenovcu.

Predstavnici Srpskog narodnog veća, Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, četiri godine zaredom bojkotovali su službenu komemoraciju pod pokroviteljstvom Sabora. Oni su održavali svoje, odvojene komemoracije.

Komemoracija u Jasenovcu posvećena je obeležavanju 22. aprila 1945. i proboju 600 logoraša, od kojih je preživelo njih oko 100.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je logor smrti i najveće stratište u Hrvatskoj. Formiran je tokom Drugog svetskog rata kao mesto zatvaranja, prisilnog rada i likvidacije Srba, Roma, Jevreja, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čiste teritorije kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

XS
SM
MD
LG