Dostupni linkovi

'Dnevnik Diane Budisavljević' pobjednik Pule


Filmski festival u Puli, ilustrativna fotografija
Filmski festival u Puli, ilustrativna fotografija

Igrani film „Dnevnik Diane Budisavljević“ redateljice Dane Budisavljević pobjednik je ovogodišnjeg 66. Pulskog filmskog festivala, a osvojio je i najviše nagrada.

Tom filmu dodijeljena je Velika Zlatna Arena za najbolji film, Dana Budisavljević dobila je Zlatnu arenu za režiju, a film je dobio i Zlatne arene za montažu i glazbu.

Također, „Dnevnik“ je osvojio i nagradu publike Zlatna vrata Pule i nagradu ocjenjivačkog suda Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film.

Četiri Zlatne arene dobio je film „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine, gdje valja posebno istaći Hristinu Popović koja je dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu.

Biografski film o Anti Gotovini „General“ Antuna Vrdoljaka osvojio je tri Zlatne arene.

„Dnevnik Diane Budisavljević“, predstavljen kao „priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima“, je igrano-dokumentarni film koji govori o akciji Zagrepčanke austrijskog podrijetla Diane Budisavljević koja je za vrijeme kvislinške NDH uspjela– kako su pokazala istraživanja u pripremi filma – zajedno sa svojim suradnicima iz ustaških logora spasiti preko 10.000 srpske djece. Nove vlasti su joj 1945. godine oduzele pažljivo vođeno kartoteku o toj djeci, a cijela je akcija bila zaboravljena i prešućivana do početka 2000-tih, kada je njezin Dnevnik konačno bio objavljen.

* Jasenovac, sjećanje s rizikom

XS
SM
MD
LG