Dostupni linkovi

UN rezolucijom poziva na akciju za brzo pronalaženje leka protiv virusa


Testiranje na prisustvo korona virusa, Stavropolj, Rusija, 2. april
Testiranje na prisustvo korona virusa, Stavropolj, Rusija, 2. april

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju u kojoj poziva na globalnu akciju čiji je cilj brza proizvodnja lekova, vakcina i opreme za borbu protiv pandemije korona virusa.

Rezolucijom, čiji je nacrt predložio Meksiko, od generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša se traži da sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i predloži opcije koje će osigurati pristup testiranju, medicinskoj opremi i lekovima svima kojima je potrebno, a posebno zemljama u razvoju.

Podseća se da Ujedinjene nacije imaju osnovnu ulogu u koordinaciji globalnog odgovora na kontrolu i sprečavanje širenje COVID-19 i potvrđuje se podrška 193 države članice UN Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Predsednik Generalne skupštine Tiđani Muhamed Bande poslao je 20. aprila pismo državama članicama UN-a i pošto nije bilo prigovora na rezoluciju ona je usvojena.

To je druga rezolucija o COVID-19 koju je usvojila svetska organizacija.

Generalna skupština UN-a je 2. aprila usvojila rezoluciju u kojoj su konstatovani "neviđeni efekti" pandemije i apelovala na "intenziviranu međunarodnu saradnju na suzbijanju i ublažavanju virusa.

XS
SM
MD
LG