Dostupni linkovi

UN rezolucijom poziva na akciju za brzo pronalaženje leka protiv virusa


Testiranje na prisustvo korona virusa, Stavropolj, Rusija, 2. april

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju u kojoj poziva na globalnu akciju čiji je cilj brza proizvodnja lekova, vakcina i opreme za borbu protiv pandemije korona virusa.

Rezolucijom, čiji je nacrt predložio Meksiko, od generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša se traži da sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i predloži opcije koje će osigurati pristup testiranju, medicinskoj opremi i lekovima svima kojima je potrebno, a posebno zemljama u razvoju.

Podseća se da Ujedinjene nacije imaju osnovnu ulogu u koordinaciji globalnog odgovora na kontrolu i sprečavanje širenje COVID-19 i potvrđuje se podrška 193 države članice UN Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Predsednik Generalne skupštine Tiđani Muhamed Bande poslao je 20. aprila pismo državama članicama UN-a i pošto nije bilo prigovora na rezoluciju ona je usvojena.

To je druga rezolucija o COVID-19 koju je usvojila svetska organizacija.

Generalna skupština UN-a je 2. aprila usvojila rezoluciju u kojoj su konstatovani "neviđeni efekti" pandemije i apelovala na "intenziviranu međunarodnu saradnju na suzbijanju i ublažavanju virusa.

XS
SM
MD
LG