Dostupni linkovi

Izmještanje migranata sa područja Bihaća u novoformirani kamp 'Lipa'


Akcija izmještanja migranata u kamp "Lipa", 21. april
Akcija izmještanja migranata u kamp "Lipa", 21. april

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) započeli su rano jutros (21. april) akciju izmještanja migranata iz napuštenih objekata, parkova i drugih javnih površina u gradu Bihaću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Nermin Kljaić.

Prvi autobus sa migrantima koji su boravili kod stadiona "Jedinstvo" već je otišao prema novoformiranom kampu "Lipa" udaljenom nekih 20 kilometara od Bihaća. Prije ulaska u sam kamp sve migrante pregledat će medicinski tim.

"Akcija teče bez ikakvih problema i u planu je da danas u kamp 'Lipa' prebacimo oko 150 migranata. Moramo ići u grupama jer prije ulaska u kamp ljekarski timovi moraju ih sve pregledati i utvrditi njihovo zdravstveno stanje. Angažovano je oko 50 policijskih službenika i pripadnici Jedinice za podršku MUP USK", kazao je Kljaić.

Kljaić dodaje da će akcija izmještanja biti nastavljena i narednih dana.

Prema posljednjim informacijama, van prihvatnih centara u Bihaću, u napuštenim objektima, privatnom smještaju, parkovima i drugim javnim površinama u Bihaću. boravi oko 1.000 migranta.

Kamp "Lipa", čije je formiranje uz gradske i kantonalne, te državni vlast podržala i Evropska komisija, obezbjedit će migratima bolje uslove za boravak i življenje od onih koje su do sada imali.

XS
SM
MD
LG