Dostupni linkovi

Ivan Šimonović imenovan koordinatorom Opće skupštine UN-a za Covid-19


Ivan Šimonović, Ženeva, ožujak 2015.
Ivan Šimonović, Ženeva, ožujak 2015.

Nakon konzultacija s državama članicama, predsjedatelj Opće skupštine UN-a Tijjani Muhammad-Bande imenovao je hrvatskog diplomata Ivana Šimonovića koordinatorom tog tijela za pitanja vezana uz Covid-19, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

Uz njega, koordinatoricom je imenovana i afganistanska veleposlanica Adela Raz.

Ivan Šimonović koordinirat će razmjenu mišljenja, pristupa i inicijativa država članica Opće skupštine u odgovoru na Covid-19.

"Sve države članice željele su reagirati na krizu, aspekte na koje treba odgovoriti, akcije koje treba poduzeti. Krenule su individualne rezolucije u trenutcima kada nam je zbog pandemije oduzet najvažniji instrument diplomacije - pregovori. Koordinacija će omogućiti da čujemo mišljenja i razmijenimo ideje zemalja članica Opće skupštine UN-a kako zajednički odgovoriti na krizu", kazao je za HRT stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u, Ivan Šimonović.

Šimonović će uskoro zajedno sa veleposlanicom Raz države članice pozvati na virtualnu konferenciju u čijem će fokusu biti trenutačni aspekti krize, problemi koji su tek mogući u budućnosti, te rezolucije koje podrazumijevaju akciju, konkretan odgovor na krizu.

Ivan Šimonović je sveučilišni profesor prava, bio je zamjenik ministra vanjskih poslova i ministar pravosuđa u hrvatskim vladama. Bio je i suzastupnik u hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Prvi put je otišao u UN 1997. kao stalni predstavnik Hrvatske, da bi u zadnjoj godini mandata bio izabran na funkciju predsjednika Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a.

Iznova odlazi u New York 2010. godine, nakon što ga je tadašnji glavni tajnik Ban Ki-moon imenovao pomoćnikom glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.

Nakon što mu je mandat istekao, 2016. dolazi na poziciju pomoćnika glavnog tajnika UN-a i posebnog savjetnika za odgovornost za zaštitu.

XS
SM
MD
LG