Dostupni linkovi

Istorijski pad cena nafte


Ilustracija

Cene nafte su danas, 20. aprila, prvi put otišle u minus usled kolapsa tražnje za energentima zbog pandemije korona virusa i želje trgovaca na berzama da ne budu blokirani kupovinom nafte koju nemaju gde da skladište, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Cena referentne američke nafte za majsku isporuku najpre je bukvalno pala na nulu, a zatim otišla u minus od 3,7 dolara po barelu u 20:15 po centralnoevropskom vremenu.

Kako piše AP, odlazak cene u minus najvećim delom je posledica tehničkih razloga, pošto uskoro ističe ugovor za majsku isporuku referentne američke nafte, te je obim trgovanja mali jer nije lako naći kupce. Međutim, pale su i cene za kasnije isporuke nafte, posle maja.

Tražnja za naftom pala je u tolikoj meri zbog pandemije korona virusa da su tankovi po svetu svi gotovo puni i ponuđači su prinuđeni da smanjuju cenu da bi našli kupca. Skladišta bi mogla da budu skroz popunjena u roku od tri nedelje, procenio je glavni analitičar energetske kompanije S&P Global plets Kris Midžli za AP.

Pogubne posledice koronavirusa po svetsku ekonomiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Cena referentne američke nafte za junsku isporuku pala je 14,8 odsto, na 21,32 dolara po barelu, pošto fabrike i automobili širom sveta i dalje stoje.

Veliki proizvodjači nafte objavili su da će smanjiti proizvodnju u nadi da će postići bolji balans ponude i tražnje, ali, kako piše AP, mnogi analitičari navode da to nije dovoljno.

XS
SM
MD
LG