Dostupni linkovi

WHO: Ništa nije sakriveno od zemalja članica


Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je tokom konferencije za medije u ponedjeljak kako u odgovoru na korona virus ništa nije ‘sakriveno’ od Sjedinjenih Država.


Komentari izgleda dolaze kao odgvor na kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog načina na koji WHO rukovodi u vrijeme pandemije, optužujući ih da promovišu kineske ‘dezinformacije’ i suspenzijom finansiranja prošli mjesec.

Oko petnaest članova osoblja američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) priključili su se Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u januaru.

“Imamo i članove CDC-a, što znači da ništa nije skriveno od SAD još od prvog dana”, rekao je Tedros Adhanon Gebreyesus,generallni direktor WHO-a.

“Sve zemlje su odmah dobile informacije”, dodao je Tedros.

On je dodao da podjele između ljudi i stranaka dodatno ‘raspaljuju pandemiju’ ali nije dao više detalja.

Iz WHO su naručili 30 miliona testova za dijagnosticiranje korona virusa u periodu od četiri mjeseca, rekao je Tedros. Također je dodao da će isporučiti 180 miliona hirurških maski u aprilu i maju, kao i 54 miliona maski za lice i tri miliona zaštitnih naočala.

Više od 600 bolnica sada je spremno da priključi pacijente na ‘Solidarity trial’ testiranja tableta protiv korona virusa, saopštio je generalni direktor WHO-a. 'Solidarity trial' predstavlja testiranja na lijekove koja se rade u više zemalja u sklopu saranje Svjetske zdravstvene organizacije.

XS
SM
MD
LG