Dostupni linkovi

U Sloveniji pet novih slučajeva zaraze, počelo nacionalno testiranje


U Sloveniji je na dnevnoj razini zabilježeno pet novih slučajeva zaraze korona virusom, dok su još tri osobe umrle, a u zemlji je u ponedjeljak počelo testiranje na nacionalnom uzorku s ciljem preciznijeg određivanja razmjera epidemije, prenosi Fena.

Slovenska vlada je, uz navedene podatke, objavila u ponedjeljak kako ukupan broj zaraženih do sada iznosi 1335 bolesnika, a broj preminulih se povećao na 77 osoba.


Ukupno su do sada provedena 41.802 testa. Najveći broj potvrđenih zaraza do sada je zabilježen u središnjoj regiji s centrom u Ljubljani (390) i u Savinjskoj regiji (289).

U ponedjeljak je počelo probno testiranje na širem nacionalnom uzorku koje bi trebalo dati procjenu stvarno inficiranih do sada, što bi bila osnovica za određivanje razmjera epidemije i mogućnosti ponovnog otvaranja gospodarstva i društvenog života.

Kako je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kazao Miroslav Petrovec, iz mikrobiološkog instituta Medicinskog fakulteta u Ljubljani, testiranje će svaki dan do konca tjedna provoditi deset mobilnih ekipa koji će uzimati uzorke briseva iz ždrijela i uzorke krvi.

Na testiranje je pozvano tri tisuće osoba iz tristo krajeva širom Slovenije, vodi se na dobrovoljnoj osnovi, s pretpostavkom da će najmanje njih tisuću i petsto pristati na testiranje, a rezultati će biti poznati sredinom idućeg tjedna.

Takvi će testovi dati i odgovor koliko je u Sloveniji prosječno onih koji su preboljeli Covid-19, a da toga nisu bili ni svjesni, i koliko je onih koji u krvi imaju protutijela kao reakciju na bolest.

Da li su lekovi za COVID-19 na vidiku?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG