Dostupni linkovi

Merkel: Njemačka mora ostati oprezna u borbi protiv korona virusa


Njemačka kancelarka Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel

Njemačka mora ostati oprezna i disciplinovana u borbi protiv širenja korona virusa kako bi izbjegli ponovno širenje u narednim sedmicama, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak.


Njemačka će tek u periodu od naredne dvije sedmice vidjeti da li je djelimično ublažavanje mjera dovelo do povećanja stepena zaraženosti, rekla je Merkel novinarima, prenosi Reuter.

"Moramo ostati oprezni i disciplinovani”, dodala je Merkel.

Ona je također rekla da u ovom momentu Njemačka još uvijek nije u mogućnosti da prati svaki laanc zaraze, te da moraju dostići tu tačku.

Njemačka je nakon četiri sedmice napravila prvi korak ka popuštanju mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa.


Trgovinama površine do 800 kvadratnih metara i zajedno sa autosalonima, prodavnicama bicikala i knjižarama bilo koje veličine dozvoljeno je da ponovo rade od ponedeljka 20. aprila. Radnje su otvorene na osnovu sporazuma savezne vlade i vlada saveznih država.

Vlade saveznih država odgovorne su za uspostavljanje i ukidanje mjera, te tako postoje razlike među regionima.

U nekoliko država đaci srednjih škola polagaće završni ispit, mada se ne očekuje da će škole početi da rade bar još dvije nedjelje.

Njemačka je peta u svijetu po broju zaraženih osoba, iza Sjedinjenih Država, Španije, Italije i Francuske, ali su uspjeli da broj smrtnih slučajeva i dalje drže na niskom nivou.

Ukupan broj zaraženih u zemlji iznosi 141.672 osobe, dok je preminulo 4.404 osobe. Već drugi dan za redom broj novih zaraženih slučajeva je u padu.

XS
SM
MD
LG