Dostupni linkovi

U Srbiji 312 novoinficiranih, preminule još tri osobe


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Srbiji je do 20. aprila u 15 sati preminulo još tri osobe pozitivne na virus korona, saopšteno je na sajtu COVID-19.rs. Zaključno sa današnjim danom ukupno je preminulo 125 osoba.

U poslednja 24 sata testirano je 3.111 osoba, od kojih je 312 bilo pozitivno na virus korona, pa je ukupan broj obolelih 6.630.

Hospitalizovano je 3.867 pacijenata, a izlečeno 870 ljudi. Na respiratorima je 108 pacijenata.

Do sada je ukupno testirano 41.812 ljudi.

Stopa smrtnosti je 1,89 posto.

Novinarima 'u ograničenom broju' ponovo na konferencijama

Zoran Gojković, Pokrajinski je sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID-19, rekao je na konferenciji za medije, koja je zbog bezbednosnih razloga održana i ovaj put bez prisustva novinara, da će od 21. aprila ponovo biti dozvoljeno predstavnicima medija da prisustvuju konferencijama Kriznog štaba, ali u određenom broju.

“Biće ograničen broj novinarskih ekipa u sali za konferencije, pa će biti uvedeno da jednog dana prisustvo bude dozvoljeno novinarima televizija i novinskih agencija, a narednog dana štampanih medija i internet portala”, rekao je Gojković.

On je dodao i da će od 21. aprila biti dozvoljeno svim medijima da prisustvuju javnim događajima na otvorenom, uz obavezno socijalno distanciranje.

Upitan zbog čega je predstavnicima medija od 11. aprila zabranjeno prisustvo na konferencijama za novinare, Gojković je objasnio da je to urađeno jer je bilo procenjeno da će u šestoj sedmici epidemije biti najveći broj inficiranih, te da je mnogo članova beogradskih redakcija u prethodnom periodu bilo pozitivno na korona virus.

Gojković je kazao da od 21. aprila stupaju na snagu i blaže mere na nivou cele Srbije. Mera zabrane kretanja je pomerena sa 17 na 18 časova, a građanima starijim od 65 godina biće dozvoljeno kretanje od 18 sati do 1 sat ujutru, u trajanju od 30 minuta po osobi, i to do 600 metara od adrese stanovanja.

Detaljnije mere koje je u ponedeljak donela Vlada Srbije možete pročitati ovde.

Počela testiranja brzim testovima

Prema rečima Zorana Gojkovića, u Srbiji su počela testiranja brzim testovima, kojima se određuje da li u krvi postoje antitela na virus korona.

“U slučaju da postoje, mi znamo da je osoba ili inficirana ili je preležala COVID-19. To nam je samo dijagnostički pokazatelj i oni će biti rađeni samo u proceni dijagnostičke situacije”, rekao je Gojković.

Još uvek bez otvaranja vrtića

Na pitanje da li se planira otvaranje vrtića, Zoran Gojković je rekao da Krizni štab redovno analizira kompletnu epidemiološku sliku, te da će od toga zavistiti ublažavanje mera.

“Za sada ne razmišljamo o otvaranju vrtića i škola”, rekao je Gojković.

Na pitanje kakav će policijski čas biti tokom prvomajskih praznika, on je kazao da to zavisi od toga koliko se stanovništvo pridržava aktuelnih mera i kakvi budu podaci o broju inficiranih.

“Ukoliko budemo disciplinovani i socijalno distanciranje bude kakvo svi zajedno želimo, utoliko ćemo se pre vratiti normalnom životu”, kaže Gojković.

Slobodan Ovuka, direktor bolnice u Pančevu rekao je da je trenutno hospitalizovano 159 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru.

“Prethodnih dana imamo više otpuštenih pacijenata nego što primamo nove”, rekao je Ovuka, dodavši da u toj bolnici nema inficiranih zdravstvenih radnika.

XS
SM
MD
LG