Dostupni linkovi

Mesihović: Pandemija korona virusa u Kantonu Sarajevo je u linearnoj fazi


Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović izjavio je da je u borbi protiv korona virusa postignut značajan uspjeh te da je pandemija u Kantonu Sarajevo u linearnoj fazi.


"Postigli smo značajan uspjeh u borbi protiv korona virusa, brojke govore sve, a to smo postigli zahvaljujući angažmanu zdravstvenih radnika i kriznog štaba. Testiranja su nastavljena", kazao je Mesihović na online konferenciji za medije, javlja Fena.

Kaže da im je sada glavno težište na ažuriranju puta pacijenta, jedan je put u redovnoj fazi i vremenu, a drugi je put pacijenta u pandemiji korona virusa. Svakodnevno prave simulacije, dogovore, promatraju i traže najbolji put kako bi građani Kantona Sarajevo, odnosno, mogući pacijenti imali što bolju njegu i zaštitu.

Naglasio je da nije predviđeno da se gasi i jedan urgentni centar, u bilo kojoj varijanti, ostaju urgentni centri i u Kliničkom centru i Općoj bolnici.

Naš zdravstveni sistem, dodao je, ima dobar informacioni sistem, a IT stručnjaci svakodnevno rade na prikupljanju podataka i njihovom predočavanju o tome kako se radi sa pacijentima, koliko je telefonskih poziva bilo, usluga iz domena COVID-19, patologije koja je standardna, kako bi građane informisali.

Od ukupnog broja oboljelih osoba u Kantonu Sarajevo, nalazi se i osam zdravstvenih radnika.

"U svakom sistemu postoje propusti, a mi to moramo da rješavamo u hodu, a za ovih 40 dana radimo sa najboljim stručnjacima, konsultiramo ih i prihvatamo njihove naučno utemeljene savjete i argumente", zaključio je Mesihović.

Pacijent koji je bio zaražen virusom korona preminuo je u Klinici za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu. Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopštili su da je pacijent bio na respiratoru u izolatorijumu i teškog zdravstvenog stanja jer je ranije imao infarkt srca. Ukupan broj preminulih u Bosni i Hercegovini iznosi 50 osoba.

Prema posljednjim informacijama u Bosni i Hercegovini je na korona virus pozitivno 1.285 osoba. Od toga, pedeset osoba je preminulo, dok je 347 oporavljenih.

'Pandemija' otkaza
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

XS
SM
MD
LG