Dostupni linkovi

Zdravstveni zvaničnici smatraju da je pandemija u Belgiji stigla do vrhunca


Nakon što je zabilježen pad broja COVID-19 pacijenata primljenih u bolnice u Belgiji, zdravstveni zvaničnici ove zemlje saopštili su u ponedeljak da izgleda kao da je kriza korona virusa dostigla svoj vrhunac.


Belgija, zemlja sa najviše zaraženih i smrtnih slučajeva COVID-19 po glavi stanovnika u Evropu, saopštila je da je u nedelju u bolnice primljeno 232 osobe, što je najmanji broj od 19. marta.

“Postoji nekoliko pokazatelja da idemo u dobrom smjeru i da nastavljamo se kretati prema istom”, rekao je Emmanuel Andre, glasnogovornik vijeća za COVID-19, prenosi Reuters.

Andre je također dodao da će, imajući na umu nove brojke, zemlja krenuti ka popuštanjem mjera.

Belgijsko vijeće za nacionalnu sigurnost trebalo bi se sastati u petak kako bi razgovarali o popuštanju mjera od 4. maja.

U ponedjeljak je Belgija prijavila 168 smrtnih slučajeva, čime je ukupni broj preminulih porastao na 5.828 osoba. Preko polovine preminulih dolazi iz domova za njegu, dok je u zemlji zaraženo gotovo 40.000 ljudi.

Vlada ove zemlje je prošle sedmice produžila mjere suzbijanja korona virusa do 3. maja, ali su sada odobrili otvaranje prodavnica za uređenje doma kao i vrtove.

XS
SM
MD
LG