Dostupni linkovi

Deset novooboljelih u Federaciji BiH


U Federaciji Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata potvrđeno je deset novih slučajeva zaraze korona virusom, rekao je na konferenciji za novinare član Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar. Prema posljednjim podacima se broj zaraženih u ovom bosanskohercegovačkom entitetu popeo na 739 osoba.


„Na bolničkom liječenju se nalazi 67 pacijenata, a devet ih je na respiratoru. Imamo 115 oporavljenih pacijenata. U Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježeno je 30 smrtnih ishoda koje vežemo uz COVID-19, a dvije trećine umrlih su osobe starije od 65 godina“, saopštio je Pehar.

Najviše zaraženih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 227, a najmanje u Posavskom, gdje su zabilježene tri pozitivne osobe.

TV Liberty: Problemi zdravstva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:31:07 0:00

Goran Čerkez, zamjenik ministra zdravstva u Federaciji Bosne i Hercegovine i član Kriznog štaba naveo je kako su u toku razgovori o ublažavanju mjera koje je ranije donio Kriznib štab. Prema Čerkezovim riječima još dugo će biti neophodno nositi maske, rukavice, te držati fizičku udaljenost, jer pandemija nije ni blizu kraja. Ipak, kako je rekao, naredne sedmice se mogu očekivati blaže mjere.

„Razmatramo da se omogući osobama treće životne dobi da mogu izaći. Odrediće se koliko puta sedmično, ali ne samo osobama treće životne dobi, već i mlađima. Gledaćemo da mjere uvodimo na 15 dana da možemo pratiti efekte i brže reagovati“, kazao je Čerkez.

Naveo je i kako razmatraju mogućnost da određenim samostalnim djelatnostima, koje nemaju prevelik promet, omoguće smanjenje restrikcija, kako bi se ublažio udar na ekonomiju i postepeno vraćalo normalnom životu.

'Potpuna normalizacija života krajem godine'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:19:59 0:00

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH zaraženo je 1.285 osoba, od koji je umrlo 48, a izliječeno 347.

XS
SM
MD
LG